200102830 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yrittäjän työttömyysturvaan kaavaillaan helpotuksia

Lääkkeeksi ehdotetaan jälkisuojaoikeutta

28.10.2001 18:20

Yrittäjien työttömyysturvaa halutaan kohentaa ja tuoda lähemmäksi palkansaajien vastaavaa järjestelmää. Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perhon (kok.) mukaan yrittäjien työttömyysturvaan kaavaillaan jälkisuojaoikeutta, joka kuuluu palkansaajien oikeuksiin.

– Matti Toiviaisen johtama työryhmä pohtii vakavasti jälkisuojaoikeutta ja asia on agendalla, Perho paljastaa.

Kokoomuslaisten kansanedustajien hallitukselle tekemässä kirjallisessa kysymyksessä vaaditaan muun muassa päivärahaoikeuden ulottamista myös yrittäjän puolisoon, palkkatyöhön siirtyvän yrittäjän oikeutta jälkisuojaan ja kassahyvitykseen sekä koko kassajärjestelmän rahoituspohjan remontointia ja maksuosuuksien pudottamista palkansaajien tasolle.

Järjestelmän aukkoja ja remonttitarvetta on kartoitettu yhteistyössä yrittäjien kahden työttömyyskassan kanssa, joissa on yhteensä noin 13 000 jäsentä.

Työttömyyskassojen jäsenmaksut ovat prosenttipohjaisia. Nykyisellään yrittäjä maksaa työttömyysturvastaan seitsemän kertaa enemmän kuin palkansaaja. Ero ruotsalaisiin yrittäjäkollegoihin on sekin viisinkertainen.

Yrittäjän työttömyysturvasta puuttuva jälkisuojaoikeus kohtelee kysyjien mielestä epäoikeudenmukaisesti palkkatyöhön siirtyviä yrittäjiä. Kun palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyvä säilyttää kassavaihdoksessa päivärahaoikeutensa, ei kuvio enää toimikaan toisinpäin.

Paula Kokkosen (kok.) operoiman kirjallisen kysymyksen mukaan yrittäjän ja palkansaajan roolit ovat kuitenkin jatkossa yhä enemmän päällekkäisiä, mikä edellyttää myös järjestelmiltä joustavuutta.

– Katkeamaton työttömyysturva kannustaa sekä yrittäjyyteen että palkkatyöjaksoihin, kirjelmässä tähdennetään.

Perheenjäsenethäviäjinä

Myös perheyritykset ovat jääneet kysyjien mielestä väliinputoajiksi. Työttömyysturvassa yrittäjiksi lasketaan YEL- ja TEL-vakuutettujen lisäksi myös perheenjäsenet, vaikkei näillä olisi yritykseen omistussidettä. Riittää, että he asuvat samassa taloudessa ja ovat töissä perheyrityksessä.

Lain mukaan yrittäjä voi jäädä työttömäksi vain yritystoiminnan loputtua, ei töiden vähyyden vuoksi. Sama päivärahaperuste pätee myös perheenjäseniin, jonka vuoksi heitä ei voi lomauttaa muun henkilöstön tavoin.

Yhtenä ratkaisuna olisi kysyjien mielestä soviteltu päiväraha.

Sovitellun päivärahan turvin puoliso voisi käydä yrityksessä osa-aikatöissä siihen saakka, kunnes tilanne kohenisi ja lomautetut työntekijät pääsisivät palaamaan takaisin töihin. Todisteeksi yrityksen hetkellisestä alamäestä kävisivät kirjanpitäjän lausunto tai lomautus- ja irtisanomisilmoitukset.

– Yrityksen toiminnan jatkuminen on kansantaloudellisesti edullisempaa kuin yrittäjäpariskunnan ajaminen työttömiksi ja koko firman lopettaminen, mihin nykyinen lainsäädäntö johtaa, huomauttavat kokoomuslaiset kansanedustajat.

Sosiaali- ja terveysministeri Perho vastaa kirjalliseen kysymykseen tänään eduskunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?