200109264 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kallista kauppaa

Julkaistu: 28.10.2001 21:40

Etelä-Espoon asukkaat ovat vajaan viikon aikana saaneet huomata, että kansalla riittää ostosintoa myös taantumassa. Liikenteeseen kehittyi varsinkin viikonloppuna sietämättömän pitkiä ja hitaita jonoja, kun tuhannet autokunnat pyrkivät tutustumaan maan toiseksi suurimpaan ostoskeskukseen.

Ei yhtään huvittaisi rinnastaa Espoon Iso Omena -ostoskeskuksen aloitusta maan edelleen suurimman kauppakeskuksen, Helsingin Itäkeskuksen starttiin kymmenkunta vuotta sitten. Väistämättä Ison Omenan ja Itäkeskuksen aloituksesta tulee kuitenkin mieleen muutama yhteinen piirre. Ensin kauppakeskusten suunnittelu ja rakentaminen aloitettiin poikkeuksellisen voimakkaan nousukauden uhossa. Sitten rakentamisen aikana maan talous ehti jäähtyä, ja lopulta avajaisia vietettiin jo selvässä taantumassa.

Kymmenen vuotta sitten taantuma taittui vielä suoranaiseksi lamaksi ja Itäkeskuksesta tuli yksi pankkikriisin suurimmista yksittäisistä pommeista, kun asiakkaiden katoaminen ensin kaatoi keskuksen yksittäisiä kauppoja ja lopulta koko kauppakeskus kaatui Skopin syliin.

Nyt Ison Omenan avajaisia vietettiin eläkeyhtiö Ilmarisen pääosin omistamassa kiinteistössä. Ero on ainakin veronmaksajalle merkittävä, sillä erittäin varakas Ilmarinen pystyy luultavasti hoitamaan isoa kauppakiinteistöään taantumassakin omin nokkineen kauemmin kuin Skop aikoinaan omaansa.

Vakavarainen eläkeyhtiö on luultavasti myös kauppakeskuksen kauppiaille ja muille yrittäjille turvallisempi vuokraisäntä kuin kuilun partaalla itsekin tasapainoileva pankki. Jos talous pysyy ennusteiden mukaisessa taantumassa ja uusi nousu lykkäytyy, voi ostoskansa väsähtää jonottamiseen, kun uutuudenviehätys katoaa. Ruuhkat voivat kadota yhtä nopeasti kuin ne ilmestyivätkin, jos kansalaisten luottamus omaan talouteensa alkaa heiketä.

Espoossa into autojonoissa kykkimiseen voi lopahtaa myös itse jonottamisen takia. Kaupunki on kyllä kaavoittanut ja sallinut valtaisan kauppakeskuksen rakentamisen, vaikka rahat eivät muka riitä kunnollisten ajoväylien rakentamiseen.

Aivan Länsiväylän moottoritien kupeessa sijaitsevaan keskukseen pääsee suoraan moottoritieltä vain, jos sattumalta lähestyy paikkaa Hangon suunnalta. Useimmat keskuksen asiakkaat saapuvat kuitenkin Tapiolan ja Helsingin suunnalta – ja joutuvat pujottelemaan paikalle ennestäänkin ahtaiden paikalliskatujen kautta.

Suoritus on ala-arvoinen ennen kaikkea Espoon kaupungilta, joka tulee Ison Omenan toteutuksella kumartaneeksi kiinteistön omistajalle ja pyllistäneeksi suunnilleen kaikille lähitienoon asukkaille – siis omille veronmaksajilleen. Kun kaupungin kassa ei kerran kestänyt alueen kunnollista rakentamista, olisi kauppakiinteistöltä pitänyt vaatia osuutta välttämättömien liikenneväylien rakentamiseen.

Tuoreimmat osastosta