2001011770 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nordea laski reippaastiSuomen kasvuennustetta

Julkaistu: 29.10.2001 17:18

Tämän vuoden kasvu jää 0,5 prosenttiin

Muiden talousennustajien tapaan myös Nordea on joutunut pudottamaan selvästi arvioitaan Suomen tämän vuoden talouskasvusta Yhdysvaltoihin kohdistuneiden terrori-iskujen lisättyä epävarmuutta maailmantaloudessa.

Elpymismahdollisuudet ovat vuoden lopulla heikommat kuin elokuun lopussa arvioitiin, pankki toteaa ennustetarkistuksessaan.

Nordea ennustaa nyt, että kasvu jää tänä vuonna vain 0,5 prosenttiin. Vielä reilu kuukausi sitten kasvuennuste oli 1,3 prosenttia. Ensi vuoden kasvuarvion pankki on pudottanut 3,5 prosentista 3,0 prosenttiin.

Nordea on optimistinen ja uskoo, että kokonaistuotanto kasvaa ensi vuoden jälkipuoliskolla jo varsin rivakasti.

Pankki pitää todennäköisenä, että epävarmuuden kausi maailman taloudessa jää lyhytaikaiseksi. Käänne parempaan tapahtuu 3–6 kuukautta aiemmin arvioitua myöhemmin. Hyviä edellytyksiä nousuun on olemassa: keskuspankit ovat laskeneet korkojaan, riski öljyn hinnan merkittävästä noususta on osoittautumassa pieneksi ja finanssipolitiikkaa on Yhdysvalloissa kevennetty nopeasti.

Vienti vetää kasvuaensi vuonna

Maailmantalouden kasvun jääminen aiemmin arvioitua heikommaksi näkyy Suomen viennissä, joka Nordean arvion mukaan vähenee tänä vuonna 3,5 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna vienti kasvaa jo taas 5,8 prosentin vauhtia.

Pankin mukaan kasvun veturi on ensi vuonna nimenomaan vienti, sillä kulutus- ja investointikysynnän elpyminen vie enemmän aikaa. Työttömyys kasvaa hieman ensi kevään aikana, mikä hillitsee kulutusta. Verohelpotukset, palkankorotukset ja inflaation hidastuminen tukevat kuitenkin ostovoimaa.

Nordea arvioi tämän vuoden työttömyydeksi keskimäärin 9,2 ja ensi vuoden 9,4 prosenttia.

Kuluttajahintojen nousuennuste tälle vuodelle on 2,8 ja ensi vuodelle 2,0 prosenttia.

Nordean ennuste Suomen tämän vuoden talouskasvuksi on samaa tasoa kuin Sammon, joka perjantaina kertoi laskeneensa kasvuennusteensa 0,4 prosenttiin. Ensi vuodelle Sampo ennustaa Nordeaa vähäisempää 2,0 prosentin kasvua.

Tuoreimmat osastosta