200108635 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kasvulisää arvoa

Julkaistu: 29.10.2001 17:46

Se on hyötyliikuntaa, kun juoksee karhua pakoon. Tuo kesämökkiseudullamme kiertävä sanonta on eläintieteilijöiden mielestä viisaudessaan Nostradamuksen ennusteiden luokkaa. Karhua ei nimittäin kannata juosta pakoon, koska ei kuitenkaan pääse. Lisäksi karhu vain innostuu moisesta juoksuleikistä. Parempi on perääntyä hitaasti ja katsoa tuimasti kuin lappuliisaa.

Luonnontieteistä on tapana ottaa älyttömiä vertauksia bisneskirjallisuuteen. Varmasti siis myös luonnosta voi vetää vertauksia bisneslehtikolumniin. Oma luontopohjainen osakemarkkina-aksioomani onkin tinkimätön: Kuten karhua ei pääse pakoon juoksemalla, ei myöskään osakkeita kannata myydä ryntäämällä osakemarkkinoiden ollessa karhumaisella tuulella. Tätä tukee vanha kauppamiehen periaate, että kannattaa ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Valitettavasti etenkin monet maallikkosijoittajat toimivat juuri toisinpäin: ostavat kalliilla ja luopuvat leikistä kurssien pudotessa.

Aksiooma ei tietenkään tarkoita, että kaikkea halpaa kannattaa ostaa. Halpuus on nimittäin suhteellista. Usein tuo halpuus on suhteessa juuri tavaran laatuun. Tästä seuraakin toinen luontopohjainen osakemarkkina-aksiooma: tänään halpa voi olla huomenna suorastaan sikahalpaa.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana on nähty myös erikoinen luonnonoikku. Kasvuosakkeet ovat pienentyneet. Muutama Skepsis ry:tä ihaileva tuttavani on tosin rauhoitellut, että kyseessä on luonnonlakien uhmaamisen sijaan trikki. Kyse ei ole ollut sen kummemmin kasvuosakkeista kuin kasvuyrityksistäkään. Takana on siis luokitteluvirhe.

Veneilytermejä väärin käyttääkseni voisin kuitenkin todeta, että viimeaikaiset kurssin reivaamiset eivät suinkaan osoita kasvun katoavan. Tämä johtuu siitä, että kurssia ei ylipäätänsä reivata. Vääryydellä puolestaan ei voi todistaa oikeaksi toista vääryyttä.

Kasvun on ehkä oletettu olevan eri paikassa kuin se on ollut, mutta joka tapauksessa se on edelleen jossakin. Göteborgin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan sijoittajan myös kannattaa etsiä kasvua, koska kasvu nostaa yrityksen arvoa paremmin kuin esimerkiksi kannattavuus.

Tuo vuosien 1987–99 osakekurssikehitystä selvittänyt tutkimus väittää, että kasvun ja kurssikehityksen välillä ei ole yhteyttä lyhyellä aikavälillä. Ajan kuluessa yhteys käy kuitenkin kiistattomaksi.

Vaikka tutkimuksen päättyminen huippuvuoteen 1999 onkin mielestäni ongelma, on se kuitenkin väitteessään looginen. Miksi yrityksen arvo lisääntyisi yrityksen polkiessa paikallaan tai pienentyessä? Uutta arvoa voi syntyä etupäässä uusista oivalluksista, jos on mistään syntyäkseen. Kännykän tekemisestä tulee paremmin rahaa kuin sen särkemisestä. Siksi yritysten kannattaisi vaikeinakin aikoina keskittyä uusien mahdollisuuksien etsimiseen, vaikka hajottaminen onkin oivaltamista helpompaa.

Tuoreimmat osastosta