Koronlaskuja luvassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA lamassa, maailmantalous vaikeuksiin!

Julkaistu: 24.9.2001 9:40

Uutistoimisto Bloombergin mukaan lontoolainen Centre for Economics and Business Research uskoo USA:n ajautuneen lamaan vuoden kolmannella neljänneksellä. Tämä merkitsee myös maailmantalouden lamaa, vaikkakin pienellä viipeellä.

CEBR:n ennusteen mukaan Yhdysvaltain talous kutistuu meneillään olevalla neljänneksellä 2,9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Tutkimuslaitos uskoo myös, että vuoden viimeinenkin vartti sujuu 1,6 prosentin miinuksella.

Maailmantalouden kasvu puolestaan hidastuu 0,8 prosenttiin tänä vuonna, kun se viime vuonna oli neljä prosenttia.

Nämä lukemat lisäävät sekä Euroopan Keskuspankin että Yhdysvaltain Federal Reserven paineita jatkaa tanakalla koronlaskulinjalla. Molemmat keskuspankit alensivat korkojaan viime viikolla Yhdysvaltoihin kohdistuneen terroristi-iskun vaikutuksien lieventämiseksi.

- Maailmantaloudelle on annettu isku, joka vaikuttaa kasvuun ainakin seuraavat yhdeksän kuukautta ja mahdollisesti pidempäänkin, CEBR:n toimitusjohtaja Douglas McWilliams epäili.

CEBR laski kasvuennustettaan kesäkuun arviosta puoleen. Tutkimuslaitos uskoi vielä silloin maailmantalouden kasvavan 1,6 prosentin vauhdilla tänä vuonna. Tämä ennuste siirrettiin nyt koskemaan vasta ensi vuotta, kun arvio sen kasvulle oli aiemmin 2,6 prosenttia.

Vaikka CEBR antaakin pessimistisiä arvioita, maailmantaloudessa on tällä hetkellä paljon epävarmuustekijöitä, jotka saattavat vaikuttaa talouteen myös vastakkaisesti. Yksi merkittävä tekijä saattaa olla laskussa oleva raakaöljyn hinta, joka vaikuttaa kuluttajahintaindekseihin ja saattaa palauttaa kuluttajakysyntää. Toinen tekijä on Yhdysvaltain liikekannallepanon ja mahdollisten sotatoimien taloudellista kysyntää kasvattava vaikutus.

Tosin sotatoimet vaikuttavat maailmantalouteen myös negatiivisesti, kun epävarmuus ja tuhot kasvavat.

Tuoreimmat osastosta