200109051 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lähes kaikki toimialat ovat kärsineet iskusta

Julkaistu: 29.10.2001 18:11

Amerikan pörssit ovat nyt viikon ajan yrittäneet sopeutua terrori-iskun jälkeiseen elämään, mutta maailman osakemarkkinat eivät ole saavuttaneet vähäisintäkään rauhan tilaa. Samalla kun indekseistä voi laskea viime viikon iskun tuhoamia osakevarallisuuden arvoja, lyövät sijoittajat jo vetoa vastaiskujen vaikutuksista yrityksiin sekä valuutta- ja raaka-ainemarkkinoihin.

Äärimmäistä levottomuutta kuvaa Helsingin pörssin raivokas päivän sisäinen heilunta eilen. Ilman suurta päiväkohtaista uutista markkinoilla oli jo syntymässä vuoden toiseksi pahin päiväromahdus, joka kuitenkin loiveni normaaliheilahduksen tasolle iltapäivällä.

Terrori-iskujen jälkeisillä osakemarkkinoilla ovat voittajat vähissä. Tulosta on voinut toki tehdä lyömällä johdannaismarkkinoilla vetoa kurssilaskun puolesta.

Iskua edeltäneestä päivästä kaikki maailman merkittävät osakeindeksit olivat toissapäivän päätöstasolla pudonneet 4–15 prosenttia. Morgan Stanleyn maailmanindeksi oli pudonnut seitsemän prosenttia. Eniten oli niiannut Frankfurtin Dax, noin 15 prosenttiA, ja eilen kurssilasku siis Euroopassa jatkui.

Myös yritys- ja toimialavertailuissa löytyy lähes yksinomaan häviäjiä. Amerikkalaisen S&P500 indeksin 87 alaindeksistä vain neljä selviytyi viime viikosta voittajana.

Kärkeen kipusi elektronisia puolustusvälineitä valmistava toimiala, sotateollisuuden tuotteiden kysyntänäkymäthän ovat kohentuneet. Peräti 31 prosentin kurssinoususta nauttinut toimiala sisältää kuitenkin vain yhden yrityksen, Raytheonin, jonka suomalaiset merenkulkijat tuntevat lähinnä tutkista.

Myös kultakaivokset olivat viime viikon suosikkeja, koska kriisiaikoina kulta nousee arvoonsa. Paikallispuheluja välittävät yhtiöt ja harvat listatut säästöpankit kuuluvat myös markkinavoimien arvion perusteella niihin, joiden tulevaisuus ei ole erityisen uhattu terrorismin järkyttämässäkään maailmassa.

Pahimpien kurssihäviäjien listalta löytyvät, ne joihin terrori-iskut osuivat muutenkin julmimmin: lentoyhtiöt ja investointipankit. Ruusuiselta ei näytä hotellibisneskään matkailun riskien noustua ihan uudelle tasolle.

Muita toimialoja on luultavasti painanut ainakin iskun lisäämä yleinen talouspessimismi.<c>Helsingin pörssin toimialoista iskua edeltäneen tasonsa yläpuolella ovat vain tele ja elektroniikka. Nousulla tuskin on paljonkaan tekemistä iskun kanssa. Nokian ilmoitus pelättyä paremmasta kolmannen neljänneksen tuloskehityksestä vaan sattui osumaan samaan päivään terrori-iskun kanssa.

Suomalaisosakkeiden terrori-iskusta kärsimät tappiot perustunevat pääosin arvauksiin siitä, että isku heikentää talouskasvua. Esimerkiksi Finnair on selvinnyt lentoyhtiöksi suhteellisen siedettävillä kurssitappioilla. Lentoliikenne Suomessa ja Suomesta tuskin vähenee yhtä paljon kuin lentäminen USA:ssa.

Dollarin eurokurssi oli eilen pari prosenttia heikompi kuin ennen iskua. Valuuttakurssimuutokset siis ovat toistaiseksi maltillisia osakemarkkinoiden heilahduksiin verrattuna.

Tuoreimmat osastosta