200108630 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lakiuudistuksen viivästyminen hidastaa Fortumin kaasuhanketta Venäjällä

Saksalaisen kaasujätin vetäytyminen Venäjältä pelottaa investoijia

28.10.2001 19:32

Tuotannonjakoa koskevan lainsäädännön viivästyminen ja Gazpromin henkilöjärjestelyt hidastavat Fortumin suurta kaasuhanketta Shtokmanovskojessa Venäjällä.

Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman pitäisi syksyn aikana käsitellä tuotannonjakolakiin liittyviä tarkistuksia ja hallituksen hyväksyä siihen liittyviä asetuksia. Lakia pidetään Venäjän suurten kaasu- ja öljyinvestointien kohtalonkysymyksenä, ja sen piti valmistua jo kesällä.

Ulkomaiset investoijat ovat yhä epävarmoja siitä, mitä Venäjä aikoo tarjota.

– Mieliala on sellainen, että ei ole varmuutta siitä, kuinka hyvät ehdoista tulee, Moskovassa toimivan eurooppalaisen bisnesklubin puheenjohtaja Seppo Remes sanoo.

Tuotannonjaossa on kysymys suurille investoijille annettavista takuista sille, että julkisen vallan säätelemät olot pysyvät samoina koko investoinnin keston ajan. Käytännössä valtio ja investoija sopivat hankkeen tuotot ja kulut pitkäksi aikaa eteenpäin.

Saksalaisyhtiö lähtitällä viikolla

Pelot tuotannonjaon kohtalosta Venäjällä saivat lisäpontta, kun saksalainen Wintershall-kaasujätti ilmoitti tällä viikolla vetäytyvänsä off-shore-öljyesiintymän hyödyntämisestä Venäjän pohjoisella Petshoranmerellä.

Wintershall perusteli vetäytymistään sillä, ettei se pystynyt sopimaan valtion kanssa tuotannonjakoehdoista. Saksalaisyhtiön venäläiskumppani noin seitsemän miljardin markan hankkeessa oli Gazprom.

Remes epäilee, että Venäjän valtio yksinkertaisesti halusi hankkeeseen venäläisen yhtiön saksalaisen sijasta.

– Kansallisvaltiolla on tapana tukea oman maansa yrityksiä. Venäläistä pääomaa on nyt tarjolla ainakin pienempiin hankkeisiin. Isompiin hankkeisiin, esimerkiksi Shtokmanovskojeen, venäläinen pääoma ei riitä.

Myös Fortumin öljyn- ja kaasunetsintää Venäjällä johtava Knut Furuheim korostaa, ettei Venäjällä riitä pääomaa Shtokmanovskojen kehittämiseen.

HenkilöstöjärjestelytGazpromissa tökkivät

Hänen mukaansa Fortumin hanketta hidastavat myös Gazpromin sisäiset henkilöstöjärjestelyt. Gazprom sai kesäkuun alussa uuden pääjohtajan, jonka jälkeen yhtiön korkein johto on muutenkin muuttunut. Gazprom ei ole vieläkään nimittänyt uutta henkilöä vastaamaan Shtokmanovskojea koskevista kysymyksistä

Maailman suurimmaksi kaasukentäksi arvioitu Shtokmanovskoje sijaitsee Barentsinmerellä ja sillä uskotaan olevan yli 3 000 miljardia kuutiometriä kaasua. Sen kehittäminen vaatii noin 15 miljardin dollarin eli yli sadan miljardin markan investoinnit. Fortum omistaa hankkeesta 12,5 prosenttia, minkä lisäksi mukana on Gazprom ja kolme ulkomaista yhtiötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?