Missä etiikka? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yrityksillä ristiriitaisia odotuksia terroriteon jälkipyykeistä

Yhdysvaltoihin kohdistuneen terrorihyökkäyksen ja sitä ilmeisesti seuraavien kostotoimien vaikutuksia maailmantalouteen arvioidaan päivittäin. Keskiviikkona saatiin ristiriitaisia arvioita siitä, miten tapahtunut ja sen kostotoimet saattavat vaikuttaa. Mielenkiintoista kyllä, yrityksiä ja nalyytikoita kiinnostavat enemmän taloudelliset faktat kuin inhimilliset kärsimykset.

20.9.2001 10:06

Japanilainen Furukawa Electric Co ilmoitti siirtävänsä jo sovittua kauppaa, jossa sen piti ostaa Lucent Technologiesin valokuituliiketoiminnot, kuukaudella Yhdysvaltoihin kohdistuneen terrori-iskun vuoksi.

Bloombergin mukaan arvoltaan 2,5 miljardin dollarin arvoinen kauppa lyödään lukkoon aikaisintaan lokakuun lopussa. Furukawa on maailman suurin valokuitujen nopeuttamiseen tarkoitettujen lasereiden vamistaja.

Furukawa ilmoitti heinäkuun lopulla ostavansa yhdessä CommScope Incin kanssa Lucent Technologiesin valokuituliiketoiminnot saadakseen käsiinsä Lucentin patentit ja pystyäkseen valmistamaan valokuitua maailmanlaajuisesti.

Kauppaan kuuluu myös Lucentin Kiinan valokuitubusiness.

Furukawa uskoo tilauskantansa laskevan Yhdysvaltoihin kohdistuneen terrori-iskun vuoksi. Yritys on huolestunut terroristi-iskujen pitkäaikaisista vaikutuksista USA:n talouteen, joiden epäilee kiihdyttävän taantumaa.

USA:n telekommunikaatioteollisuuden taantuma on jo pakottanut Furukawan puolittamaan tämän vuoden myyntiarviotaan valokaapeleiden ja niihin liittyvien komponenttien osalta.

AT&T uskoo päivän paistavan

Yhdysvaltain suurimman kaukopuhelinalan yrityksen AT&T:n pääjohtaja Frank Ianna uskoo Bloombergin mukaan yrityksensä hyötyvän tapahtuneesta.

- Tuntemukseni on, että tapahtumien vaikutus tulee olemaan positiivinen, Ianna sanoi.

AT&T:llä on parempi arvio tilanteesta, kun se raportoi kuluvan, eli kolmannen neljänneksen tuloksista lokakuun puolivälissä. Hyökkäysten ei odoteta vaikuttavan vielä kuluvan vuosivartin tulokseen.

Syyskuun 11. eli hyökkäyspäivä oli kiireinen AT&T:lle. Sen verkot välittivät 431 miljoonaa puhelua, 31 prosenttia enemmän kuin koskaan aiemmin. Myös Internet-yhteyksien ja puhelinneuvottelujen kysyntä nousi hyökkäysten jälkeen.

Yleinen arvio on ollut, että puhelin- ja telekommunikaatioalan yritykset hyötyvät tilanteesta, kun yritykset mieluummin välttävät lentomatkoja ja pyrkivät hoitamaan kommunikaation puhelimitse ja videokonferenssein.

Tietokoneala kärsimyksissä

Taiwanilaisten Taiwan Semicondutor Manufacturing Co:n ja United Microelectronics Corpin osakekurssit puolestaan laskivat alimmilleen kahteen vuoteen, kun hyökkäys USA:an toi mukanaan huolen tietokonealan sirunvalmistuksen toipumisnäkymistä.

TSMC on maailman suurin alihankintana siruja valmistava yritys ja UMC puolestaan toiseksi suurin.

Elektroniikkavalmistajat Sharpista TSMC:een kärsivät tietokoneiden ja matkapuhelinten kysynnän laskusta. Japanilaisten investoijien mukaan puheet kasvusta saattaavat siirtyä vuoden 2002 loppupuolelle.

Näkemykset ovat siis kovinkin ristiriitaisia. Toipumista edesauttaa maailman keskuspankkien vankka koronlaskulinja sekä tietysti jälleenrakennuksen ja mahdollisten sotatoimien aiheuttama kysynnän kasvu.

Vaikka USA ei suorittaisikaan varsinaisia sotilaallisia operaatioita, globaali tilanteeseen varustautuminen pistänee kolikon poikineen liikkeelle.

Mitä väliä?

Tässä tilanteessa voi tietysti oikeutetusti kysyä, mitä väliä sillä on, nouseeko talous vaiko ei, niin kauan kuin ihmisten henki, turvallisuus ja arvot ovat uhattuna joko terrorististen tai militarististen vastatoimien alttarilla.

Siinä mielessä yritysten pohdinta siitä, vetääkö tilanne niiden taloutta nousuun vai ei, tuntuu narsistiselta oman navan tuijottelulta, jossa inhimillisillä arvoilla tuntuu olevan kovin vähän sijaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?