2001011149 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kamppailu toisten rahoista

28.10.2001 20:33

Ruotsalaispankit SEB ja Förenings-sparbanken ilmoittivat eilen, etteivät ne yhdistykään. Pankkien mukaan fuusiosuunnitelmat kilpistyivät Euroopan kilpailuviranomaisten asettamiin ehtoihin. Kaavaillussa fuusiossa oli pitkälti kyse toisten rahoista eli varainhoidosta. FS-Bankenilla on vahva asema Ruotsin vähittäispankkimarkkinoilla, erityisesti rahastobisneksessä. FS-Banken ja SEB hoitavat kumpikin noin viidenneksen ruotsalaisten säästöistä. Nordean osuus on 13 ja Handelsbankenin runsaat yhdeksän prosenttia.

Vuosikertomuksensa mukaan FS-Bankenin tavoitteena on kuitenkin muuttua yleispankista ?multispesialistiksi?. Erityisen kiinnostavaa liiketoimintaa on senkin mielestä varainhoito. Ennen SEB kuviota FS-Banken on hakenut kasvua osakkuuksien kautta Itämeren alueelta. Esimerkiksi Suomessa pankki omistaa 25 prosenttia Aktiasta, Virossa 53 prosenttia Hansapankista, Norjasta neljänneksen Spare Bankista.

SEB:n kautta säästöpankki olisi kuitenkin päässyt mukaan paljon isompiin kuvioihin. SEB on nimittäin viime vuosina kasvanut nopeasti ulkomailla. Viime vuonna enää alle puolet pankin tuloista tuli Ruotsista. Varainhoitobisnestä kasvatti merkittävästi viime vuoden tammikuussa hankittu saksalainen BfG Bank. Sen lisäksi ostettiin liuta pienempiä pankkeja Baltiasta. Varainhoitoa vahvistaneita ostoksia ovat viime vuosina olleet myös Suomesta ostettu Gyllenberg, sekä ruotsalaiset Trygg-Hansa ja ABB Investment Management. Viime vuoden lopulla SEB:llä on varallisuutta hoidossaan yhteensä 94 miljardin euron arvosta. Saksan ostos kuitenkin kertoo, ettei Itämeren alue riitä SEB:lle. Pankki tahtoo mukaan Euroopan suurille markkinoille. Nordea on kuitenkin ruotsalaispankeista suurin varainhoitaja. Nordean hoidossa on varallisuutta 101 miljardin euron arvosta. Isoin yritysostoin Pohjoismaissa edennyt pankki on jo Pohjoismaissa poikkeuksellisen suuri.

Nordean osuus pankkimarkkinoista on Suomessa 40 prosenttia, Tanskassa 25, Ruotsissa 20 ja Norjassa 15 prosenttia. Siksi Nordean on vaikea kasvaa Pohjoismaissa yritysostoin.

Mutta mitä tapahtuisi, jos SEB yhdistyisi FS-Bankenin sijasta Sammon kanssa? Sammosta tulisi kotimaisten varainhoitomarkkinoiden jättiläinen, kun entisen Leonian ja Mandatumin sekä Gyllenbergin osuudet yhdistyisivät. Myös Mandatumin ote pohjoismaisista yritysjärjestelyistä vahvistuisi.

SEB:n näkövinkkelistä edut eivät olisi yhtä ilmeiset, jos sen tavoitteena on yhä Eurooppa. Kauppa ei vahvistaisi SEB asemaa Ruotsissa eikä auttaisi sitä Eurooppaan. Apua tietotekniikkainvestointien maksamiseen se voisi sentään tuoda.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?