200104551 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Veritulppaa voi ehkäistä suklaalla

Julkaistu: 29.10.2001 19:08

Amerikkalaistutkimuksen mukaan lentomatkustajalla, joka syö suklaapatukan ennen kaukolennolle lähtöä, on pienempi todennäköisyys saada veritulppa. Suklaa sisältää runsaasti flavonoideja, jotka puolestaan estävät verihyytymien syntyä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kalifornian yliopiston tutkimuksessa koeryhmälle syötettiin 25 grammaa suklaata ja vertailuryhmälle leipää.

Kun koehenkilöiltä otettiin verikoe kuuden tunnin kuluttua, huomattiin että suklaata syöneiden verihiutaleet olivat "laiskempia" kuin leipää syöneiden, minkä uskotaan vähentävän verihyytymien syntyä ja siten laskimoveritulpan riskiä.

Tutkimusta johtaneen Kalifornian yliopiston ravitsemus- ja sisätautilääkäri Carl Keenin mukaan suklaapatukan tai kaakaon nauttimisella on hyvin samanlainen vaikutus vereen kuin esimerkiksi aspiriinilla, jota monet matkustajat käyttävät veritulppien ehkäisemiseen.

– Näyttää siltä, että säännöllinen mutta hallittu suklaan syöminen voi ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja sekä veritulpan riskiä, Keen kertoi Business Traveller -lehdessä.

Ravitsemusekspertit myöntävät, että suklaassa on paljon hyödyllisiä flavonoideja, mutta myös runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja sokeria. Flavonoideja saa myös hedelmistä ja vihanneksista.

Tuoreimmat osastosta