200105484 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kurssit syöksyivät New Yorkissaalamäkeen pörssin avauduttua

Edes Fedin koronlasku ei riittänyt työntämään kursseja nousuun, Nokia oli pörssin tähti

28.10.2001 16:23

Pörssit avautuivat maanantaina New Yorkissa aluksi rajuun laskuun pudoten jopa alhaisimmalle tasolleen kolmeen vuoteen . Pörssit olivat lähes viikon kiinni New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskujen seurauksena. Lasku loiveni kaupankäynnin alkutunteina.

New Yorkin pörssin Dow Jones -indeksi oli reilun viiden prosentin laskussa ja Nasdaq reilun neljän prosentin alamäessä, kun kauppaa oli käyty reilut kaksi tuntia. Kurssien hermostunut sahausliike saattaa jatkua useita päiviä.

Nokian osake oli kuitenkin harvoja alusta asti ylämäkeen lähteneistä, sen noustessa jopa lähes 11 prosentin vauhtia. Sijoittajat uskovat sen hyötyvän jälleenrakentamisesta, jota terrori-isku tuo telekommunikaatioalalle.

Fed laskikorkoa

Aamun kurssipudotusta ei onnistunut estämään edes Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven pikainen koronlasku. Fed ilmoitti ennen markkinoiden avautumista laskevansa keskeistä ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä 3,0 prosenttiin. Tämä oli jo Fedin kahdeksas koronalennus tänä vuonna.

– Fedin pikainen koronlasku oli markkinoilla odotettu ja olisi ollut pettymys, jos sitä ei olisi tullut, arvioi pääekonomisti Wayne Angell Bear Stearnsilta CNBC:n talousuutisissa.

Fedin koronlasku oli tarkoitettu pönkittämään osakekursseja. Fed perusteli koronalennustaan sillä, että terrori-isku voi heikentää entisestään Yhdysvaltain horjuvaa taloutta. Edellinen koronlasku oli neljä viikkoa sitten. Fed lupasi myös taata poikkeuksellisen suurilla rahamäärillä, että markkinoilla on riittävästi likviditeettiä.

– Olemme valmistautuneet tähän myyntiin jo useamman päivän ajan. Uskomme pudotuksen tasoittuvan viiden prosentin tasolle, arvioi päämarkkinastrategisti Art Hogan Jefferies & Co?sta CNN:n talousuutisissa.

Myynnin takana oli sijoittajien kasvava huoli Yhdysvaltain talouden heikkenemisestä. Pörssin pitkä kiinniolo oli myös kasannut myyntipaineita. Kauppaa käytiin kovaan, lähes ennätystahtiin, jo ensimmäisen tunnin aikana kauppojen määrä nousi yhtä suureksi kuin yleensä puoleen päivän mennessä, mutta kaupankäyntijärjestelmät kestivät suuren volyymin. Yksi eniten vaihdetuista osakkeista oli Nokia.

Pahimmin kärsivät lento-,vakuutus- ja mediayhtiöt

Jyrkimmässä laskussa olivat odotetusti terrori-iskussa kärsineiden lento-, vakuutus- ja finanssiyhtiöiden osakkeet, mutta myös mediayhtiöiden osakekurssit. Mediayhtiöiden on arvioitu kärsivän yhteensä 160–400 miljoonan dollarin menetykset, kun ne eivät myyneet mainosaikaa kellon ympäri pyörineisiin uutislähetyksiinsä, vaikka katsojamäärät kohosivatkin huimiksi.

Lähes kaikki lentoyhtiöt ilmoittivat viikonloppuna heikentyneistä näkymistään ja jopa konkurssiuhista ja niiden kurssit olivat pahimmillaan 40–50 prosentin suorassa pudotuksessa.

Myös lähes kaikki teknoyhtiöt olivat rajussa alamäessä. Myös viikonloppuna tulosvaroituksen antanut Ford ja muut autoyhtiöt olivat laskussa. Ne kertoivat terrori-iskun aiheuttaneen tuotantoseisokkeja, kun komponentteja ei saatu lentoliikenteen ollessa pysähdyksissä. Dow Jones -indeksin osakkeista oli laskussa 80 prosenttia osakkeista.

Harvoja nousijoita olivat Nokian lisäksi muutamat muut kommunikaatiopalveluja tarjoavat yhtiöt, kuten Quest, joille jälleenrakennus tuo lisää kysyntää, sekä puolustusteollisuuden että turvapalveluja ja terveyspalveluja tarjoavien yhtiöiden osakkeet.

Odotettu isänmaallista henkeä ei vielä aamukaupankäynnissä nähty. Tosin kurssit olisivat voineet laskea enemmänkin ilman sitä. Nyt monet isot salkunhoitajat ja suursijoittajat kuten Warren Buffet ilmoittivat etukäteen, etteivät ne aio ollenkaan myydä. Myös jotkut hedge fundit olivat sanoneet pidättäytyvänsä aggressiivisesta lyhyestä kaupasta.

Tukea, mutta ei vielä nousuvoimaa, kurssit saivat myös monien yhtiöiden tekemistä omien osakkeiden ostoista, joita viranomaiset olivat helpottaneet. Muun muassa Cisco ja Verity ja 11 muuta yhtiöitä ilmoittivat omien osakkeiden ostoista. CNN:n ennakkokyselyssä 60 prosenttia sijoittajista aikoi pidättäytyä tekemästä mitään kun 30 prosenttia suunnitteli ostoja ja kymmenen prosenttia myyntiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?