2001011377 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Markkinoille pumpattu pääoma uppoaa terrori-iskun jälkihoitoon

Julkaistu: 29.10.2001 19:09

Ekonomistit: Lisälikviditeetti tuskin kasvattaa pörssikuplaa tai kiihdyttää inflaatiota

Viime tiistaina New Yorkiin tehdyn terrori-iskun jälkihoito imee ekonomistiarvioiden mukaan kaiken keskuspankkien markkinoille pumppaaman ylimääräisen pääoman. Lisälikviditeetti ei näillä näkymin kiihdytä inflaatiota eikä kasvata pörssikuplaa.

Muun muassa Euroopan ja Yhdysvaltojen keskuspankit ovat tiistain jälkeen syöttäneet pankkijärjestelmään ylimääräistä rahaa varmistaakseen rahoitusmarkkinoiden toiminnan kriisitilanteessa. Lisärahaa on tarvittu esimerkiksi siitä syystä, että markkinoilla toimivien saatavia jäi koko viime viikoksi jumiin Yhdysvaltoihin, koska sikäläiset markkinat olivat kiinni.

Suomen Pankin arvion mukaan merkittävä osa on yli yön - tai muuta lyhytaikaista rahoitusta.

– Tämä likviditeetin lisäys on nimenomaan reaktio yksittäiseen sokkiin. Lisäksi se on ainakin tällä tietoa väliaikaista. Vasta tulevina viikkoina selviää, mikä on likviditeetin lisäyksen lopullinen vaikutus, huomauttaa korkostrategi Richard Woodworth investointipankki Merrill Lynchistä.

Lisälikviditeetti ei ekonomistiarvioiden mukaan kiihdytä inflaatiota, ellei se jää pitkäaikaiseksi. Tämänkertainen rahan markkinoille syöttäminen ei liioin kasvata pörssikuplaa, kuten kävi silloin, kun keskuspankit lisäsivät likviditeettiä tietojärjestelmien millennium-ongelmien pelossa.

– Tämä saattaa toki hillitä osakkeiden myyntitarvetta, sillä kun rahoitusjärjestelmän toiminta on turvattu, ei muodostu omaisuuden realisointipakkoa, sanoo ekonomisti Kim Nummelin investointipankki Carnegiesta.

Nordean päärahoitusekonomisti Sirpa Wallius on samoilla linjoilla Woodworthin ja Nummelinin kanssa, mutta muistuttaa, että keskuspankkien tavoitteena on toki ollut myös rauhoitella markkinoita.

– Toisin sanoen markkinoilla on tietyssä mielessä ylimääräistä rahaa siltä varalta, että alkaisi vaikkapa osakkeiden myyntibuumi. Siihen on kuitenkin vaikea uskoa, sillä markkinoilta puuttuu nyt tällaisille tilanteille ominainen vouhkaaminen.

Nettovaikutusta vaikea laskea

Useat keskuspankit ovat tiistain iskun jälkeen lisänneet markkinoiden likviditeettiä. Euroopan keskuspankki pumppasi markkinoille keskiviikkona 70 miljardia euroa ja torstaina 40 miljardia euroa.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed taas lisäsi likviditeettiä keskiviikkona lähes 40 miljardin dollarin, torstaina 70 miljardin dollarin ja perjantaina runsaan 80 miljardin dollarin edestä.

Tuoreimmat osastosta