2001010898 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suhdannenäkymienepävarmuus jatkuu

Julkaistu: 29.10.2001 19:26

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ehti ensimmäisenä suomalaisista tutkimuslaitoksista julkistamaan uudet näkemyksensä taloudesta tälle ja ensi vuodelle.

Vaikka Etlan ennuste tuli Yhdysvaltojen terrori-iskun jälkeen, se kuvaa silti tilannetta ennen terrori-iskua. Terrori-iskun vaikutuksista talouskehitykseen on Etlankin mukaan toistaiseksi mahdollista esittää lähinnä arvauksia.

Etlan näkemyksen mukaan laskusuhdanne on edelleen jyrkentynyt siitä, mitä kesällä arvioitiin. Vielä kesäkuussa Etla ennakoi tämän vuoden talouskasvun olevan Suomessa 3,8 prosenttia. Nyt kasvulukema on muutettu 1,8 prosenttiin.

Pudotus on dramaattinen. Taloustutkijat ovat usein huomauttaneet, että prosenttiyksikön kymmenesosien muutokset ovat lähinnä makuasioita, mutta kahden prosenttiyksikön muutos on merkittävä, varsinkin kun näkemys muuttuu muutamassa kuukaudessa.

Käytännössä Etlan arvio merkitsee sitä, että Suomen talouskasvu on loppuvuonna olematonta. 1,8 prosentin vuosikasvu on tapahtunut lähinnä vuoden alussa.

Suomen taloustilanne on siten varsin epävakaa. Kasvu on painunut lähes olemattomaksi, joten vientimarkkinoiden tilanne on erityisen tärkeä. Näin ollen Yhdysvaltojen kehitystä on Suomessa syytä pitää vielä tavallistakin tarkemmin silmällä.

Tuoreimmat osastosta