200107538 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltojen taloudessa hidasta elpymistä loppuvuonna

Julkaistu: 29.10.2001 19:42

Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala:

Suomen Pankin pääjohtajan Matti Vanhalan mukaan Yhdysvaltain taloudessa on odotettavissa hidasta elpymistä loppuvuonna, eikä tiistaisella terrori-iskulla pitäisi olla merkittävää vaikutusta siihen.

– Maailmantalouden kehitys ei ole syventynyt terrori-iskun takia, mutta selvää on, että sillä on oma vaikutuksensa USA:n talouteen. Tiistaisen tragedian sulattaminen kulutus- ja investointipäätösten osalta ei tule kuitenkaan muuttamaan yleistä mielikuvaa USA:n talouden kehityksestä, hän sanoo.

– Yhdysvaltain talous on nyt hitaan kasvun vaiheessa ja vuodenvaihteen molemmin puolin on mahdollista nähdä selvempää talouden elpymistä kuin nyt on ollut, Vanhala arvioi.

Hän muistuttaa kuitenkin, ettei mitään luotettavaa näkemystä talouden kehityksestä voi vielä sanoa, koska terrori-iskusta on kulunut vasta kaksi päivää.

– Mitään reipasta ja ripeää elpyminen ei kuitenkaan tule olemaan vuodenvaihteessa, Vanhala kommentoi.

Rahoitusmarkkinoiden toimivuudessa ei ole Vanhalan mukaan ollut merkittäviä ongelmia viime päivien aikana.

– Infrastruktuuri toimii markkinoilla, joskin parin päivän ajan on ilmennyt teknologisia ongelmia. Mitään vakavampaa ongelmaa ei kuitenkaan ole. Suomen Pankin transaktiot toimivat ja Federal Reserven myös. Kaupankäynti on hidasta, mutta se ei tarkoita rakenteiden luhistumista, hän toteaa.

Euroopan keskuspankki on tukenut markkinoiden toimivuutta lisäämällä likviditeettiä. Lisäksi eilen EKP ja Yhdysvaltain keskuspankki ilmoittivat yhteisestä limiittisopimuksesta, jonka avulla EKP pyrkii poistamaan euromarkkinoilla esiintynyttä dollaripulaa.

– Markkinoilla on nyt ollut varovaista markkinakäyttäytymistä ja se voi kestää vähän aikaa. Itse uskon, ettei se kestä viikkoa pidempään. Dollaripulaa on ilmennyt joissain isoissa eurooppalaisissa pankeissa, mutta mitään varsinaista ongelmaa siitä ei ole tullut, ja nyt myös valuuttalikviditeetti on turvattu limiittisopimuksella, Vanhala sanoo.

Pankeilla ei siis pitäisi tulla taseongelmia tämän takia.

– Markkinoilla on tällä hetkellä kuitenkin aika luottavainen tunnelma, eikä likviditeettiongelmia näyttäisi enää juuri olevan, hän lisäsi.

Vanhalan mukaan eurotalous ei vaatinut koronlaskua Euroopan keskuspankin neuvoston kokouksessa eilen, koska mitään uutta elementtiä talouden suunnasta ei ollut käytettävissä.

Tuoreimmat osastosta