200108321 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan osakekurssit sahasivat hermostuneina

Julkaistu: 29.10.2001 19:47

Kurssilaskun laantuminen viestii uskon palautumisesta

Euroopan osakeindeksit olivat eilen hermostuneessa liikkeessä, joka kääntyi nousumyötäiseksi iltapäivällä. Kurssien käyttäytyminen kielii siitä, että sijoittajien pelko maailman talouden voimakkaasta taantumisesta on haihtumassa.

Hermostuneesti puoleen ja toiseen liikkuivat esimerkiksi indeksit Lontoossa, Frankfurtissa, Pariisissa, Tukholmassa ja Suomessa. Mitään yleistä romahdusta ei tapahtunut. Isoissa pörsseissä ei käyty kauppaa amerikkalaisyhtiöiden osakkeilla.

Eri toimialojen kurssit käyttäytyivät eri tavoin. Puolen päivän jälkeen laskukärjessä olivat öljy- ja lentoyhtiöiden osakkeet. British Petroleumin osake oli esimerkiksi menettänyt kello 17 aikaan vajaat 6 prosenttia arvostaan.

Sijoittajat siirsivät eilen varojaan turvallisilta tuntuviin yhtiöihin, esimerkiksi lääke-, kulutustavara- ja yleishyödyllisten yhtiöiden osakkeisiin.

Niinpä Bloomberg European 500 -indeksin lääke- ja terveysindeksi oli iltapäivällä nousussa useita prosentteja edellisen päivän päätöskurssiin verrattuna. Yli prosentin nousussa olivat puolestaan kulutustavara-, telelaite- ja elintarvikealan indeksit.

Sen sijaan vakuutus-, energia- ja viestintäalan indeksit kärsivät iltapäivällä muutaman prosentin laskusta tiistain päätöskursseihin verrattuna.

Vakuutusyhtiöiden halpeneminen johtui siitä, että ne ilmoittivat varautuvansa historian kalleimpiin korvauksiin. Vakuutusyhtiö Axa oli esimerkiksi kello 17 aikaan menettänyt arvoaan seitsemän prosenttia edellispäivän päätöksestä. Suomessa yleisindeksi lähti selkeään nousuun, ja päätyi kuusi prosenttia plussalle.

Sijoittajat eivät usko talouden romahtavan

Osuuspankkikeskuksen pääekonomisti Timo Lindholm selittää toissapäiväisten kurssilaskujen rauhoittumista järjen voitolla tunteista. Frankfurtin DAX-indeksi vajosi tiistaina 8,5 prosenttia ja Lontoon FTSE 100 -indeksi 5,7 prosenttia.

– Ensimmäiset reaktiot olivat tunnepitoisia ja jyrkkiä. Mitä enemmän aikaa kuluu, sen selvemmin homma alkaa hahmottua, sanoo Lindholm.

Hän tarkoittaa hahmottumisella sitä, että sijoittajat arvioivat terroriteon vaikutukset maailmantalouteen lievemmiksi keskiviikkona kuin tiistaina.

– Tämä on miinusmerkkinen tapaus taloudelle, mutta kuinka pitkästä miinuksesta on kysymys, siitä on otettu maltillisempi näkemys tänään (keskiviikkona).

Lindholmin mielestä USA:n tapahtumien vaikutukset maailman talouteen ilmenevät yleisen varovaisuuden kautta.

–.Kun (terroriteon) vaikutuksia ei tarkkaan tiedetä, ollaan pikkuisen varovaisempi investoinneissa, sijoituksissa ja kulutuspäätöksissä.

Euroopan eri pörssit pysähtyivät eilen viettämään hiljaista hetkeä USA:n terroriteon takia. Myös Helsingin pörssi piti minuutin mittaisen hiljaisen hetken kello 15.45.

Tuoreimmat osastosta