200102384 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

WTC:n terrori-iskulamaannutti markkinat

29.10.2001 20:01

New Yorkin World Trade Centeriin tehty terroristi-isku lamaannutti maailman arvopaperimarkkinat ja katkaisi myös Nokian hyvin alkaneen nousun. Nokian alihankkijat sen sijaan jäivät plussalle Helsingin pörssissä. Myös muut nousijat löytyivät teknologiasektorilta. Laskijoiden kärjessä oli palomuuriohjelmia valmistava Stonesoft, joka päätyi 13 prosenttia miinukselle. Nysessä ja Nasdaqissa kaupankäyntiä ei eilen aloitettu.

– Osakemarkkinoille yleensä WTC:n terroriteko on katastrofaalinen isku. Sen sijaan esimerkiksi telelaitevalmistajia toimialana ei isku erityisesti lamauta, arvioi erään pankkiiriliikkeen analyytikko.

Hex-yleisindeksi päätyi neljä prosenttia miinukselle 5 584 pisteeseen. Teknologiaindeksi Hex Tech jäi 3,4 prosenttia pakkaselle 514 pisteeseen. Korvausmaksuista säikähtänyt vakuutus romahti 11,2 prosenttia. Toimialoista energia jäi ainoana plussalle 1,2 prosentin nousulla. Vaihtoa kertyi 1,1 miljardia euroa, josta Nokiaa noin miljardi euroa.

Nokia tippui 4,3 prosenttia 14,60 euroon. Nokia arvioi saavuttavansa kuluvaa vuosineljännestä koskevan tulosennusteensa. Kahden ensimmäisen kuukauden perusteella kolmannen vuosineljänneksen pro forma -liikevoittoprosentin odotetaan olevan 14–16 ja osakekohtaisen laimennetun tuloksen aiemmin ilmoitetun mukainen eli 0,14–0,16 euroa.

Nokia arvioi kuitenkin liikevaihtonsa laskevan viisi prosenttia heinä–syyskuussa viime vuoden vastaavasta jaksosta. Aiemmin Nokia ennakoi 0–5 prosentin kasvua. Nokia Mobile Phonesin liikevaihdon odotetaan olevan suunnilleen samalla tasolla kuin vuoden 2000 kolmannella neljänneksellä. Meneillään olevan teknologiamurroksen ja taloudellisen epävakauden odotetaan taas supistavan Nokia Networksin kolmannen vuosineljänneksen myyntiä ja kannattavuutta edelliseen vuoteen verrattuna.

Nokia kertoi tiedotteessaan pystyneensä säilyttämään johtavan asemansa myös levottomissa markkinaolosuhteissa kannattavuudesta tinkimättä. Nokian talousjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo arvioi, että matkapuhelimiin kohdistuva hintapaine on vähentynyt heinä–syyskuussa.

– Kilpailijoiden aggressiivisuus hinnoittelun suhteen on jatkunut edelleen kolmannella vuosineljänneksellä, ei yhtä voimakkaana kuin toisella vuosineljänneksellä, mutta sitä on ollut edelleen, Kallasvuo kertoi Nokian puhelinkonferenssissa.

Metso ilmoitti saaneensa ostotarjouksessa haltuunsa 99,4 prosenttia ruotsalaisyhtiö Svedalan osakkeista ja aloittavansa lunastusmenettelyn lopuista osakkeista. Metso arvioi, että sen ja ruotsalaisen kivenmurskauskonsernin Svedalan yhdistymisestä syntyy vuosittain 70 miljoonan euron synergiaedut.

Yhtiöiden yhdistämisestä aiheutuviksi kertakustannuksiksi Metso laskee 60–70 miljoonaa euroa. Metson Svedala-tarjouksen arvo on kaikkiaan noin 6,5 miljardia markkaa. Jos mukaan luetaan Svedalan velat, kauppa on lähes kymmenen miljardin markan suuruinen. Yritysosto kasvattaa Metson liikevaihdon noin 5,5 miljardiin euroon ja henkilöstömäärän noin 32 000:een.

Metson toimitusjohtajan Tor Bergmanin mukaan yhtiö saavuttaa kolmannen vuosineljänneksen tavoitteensa. Metson osakekurssi tippui 4,9 prosenttia 9,80 euroon.

Viitelainojen korot kääntyivät laskuun

Pitkien viitelainojen korot laskivat tiistaina selvästi. Lyhyet korot olivat parin vuoden alhaisimmilla tasoillaan, kun sijoittajat siirsivät varoja joukkovelkakirjamarkkinoille turvaan USA:n iskujen jälkeen.

Markkinat ennakoivat Euroopan keskuspankin laskevan ohjauskorkoaan tänä vuonna ainakin vielä yhden kerran. Sijoitusten ohjautuminen nouseviin osakemarkkinoihin ja euron aavistuksenomainen notkuminen painoivat kuitenkin bondeja, kunnes New Yorkin World Trade Centerin lentokone-isku ohjasi sijoituksia taas bondeihin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Euro vahvistui tiistaina dollariin nähden terrori-iskun jälkeen, mikä nosti euron yli 0,90 dollarin. Myös punta vahvistui dollariin nähden. Markkinoilla odoteltiin illansuussa lisätietoa iskujen laajuudesta ja niiden tekijöistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?