200106951 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sinä tuletkalliiksi,pimeä tiskijukka

29.10.2001 20:00

Maailmassa on kuulemma kautta aikojen ollut yksi mies, joka on osannut laskea erilaiset suomalaiset eläkkeet. Hän on vakuutusmatemaatikko, professori Teivo Pentikäinen. Sama mies, josta media käyttää useimmiten nimiä Teuvo tai Toivo, koska ne ovat todennäköisyyslaskennan mukaan ilmeisempiä nimiä kuin Teivo.

Suomessa on yksi ammattikunta, joka ei koskaan ole laskenut oikein, toimittajat. Aputoimittajana lasken joskus oikein, mutta viimeksi väitin, että Taloussanomat maksaa tuhat markkaa kuukaudessa, vaikka tarkoitin vuosikertaa. Vain yksi lukija huomasi virheen, mutta nyt tulee uusia.

Ajattelin laskea esimerkin vuoksi kuvitteellisen perusinsinööri Veijo Miettisen eläkekertymän ja -toteutuman. Teen tämän vain siksi, että olen kyllästynyt 12-vuotiaitten levynvaihtajien lässytykseen siitä, että he maksavat minun ja Veijon eläkkeen.

Veijo tienaa 15 000 markkaa 40 vuoden ajan, jolloin hän pääsee täydelle 60 prosentin vanhuuseläkkeelle. Anteeksi Veijo, että lasken palkkasi näin alakanttiin, mutta tämän sinä ilmoitit verottajalle.

Veijo ja hänen työnantajansa maksavat tel-maksua yhteensä noin 20 prosenttia Veijon palkasta, mikä tekee yhteensä 1 400 000 markkaa.

Tässä ei lasketa indeksejä, revalvaatioita, stagnaatioita, lomapalkan korotuksia eikä buumeja. Tämä on lineaarista aritmetiikkaa nelilaskimella eivätkä luvut vastaa lehden virallista linjaa eivätkä ole Erkki Tuomiojan henkilökohtainen kannanotto.

Jos Veijo pääsee eläkkeelle pahimmillaan 68-vuotiaana ja kuolee 73-vuotiaana, kuten on määrätty, hän ehtii nauttia eläkettä 540 000 markkaa, josta hän maksaa veroa. Ennen veroja eläkejärjestelmälle on jäänyt Veijon eläkkeestä puhdasta käteen 900 000 markkaa, jonka se on jakanut jo menneinä vuosikymmeninä Veijoa edeltäville sukupolville.

Meillähän oli Veijon kanssa eräänlainen eläkepommi purettavana, kun sodissa ammuttuja täytyi pitkään elättää muodollisilla eläkkeillä ja metsuritkin jäivät yhtä nuorena hetekalle makaamaan kuin toimarit nykyisin. Eivät tosin maksavian, vaan lonkkavian takia.

Osan eläkemaksuista eläkelaitokset ovat lain mukaan sijoittaneet varmasti, tuottavasti ja työllistävästi.

Koska Veijo ja minä olemme kohtalaisen terveitä, meidän veroillamme on koko ajan maksettu parin levyä väärinpäin pyörittävän pimeän disc jockeyn eläkettä siitä lähtien kun täytimme 25 vuotta. Että jos se Hankeniin pyrkivä Patrick-pojukin pitäisi turpansa kiinni.

En ole huomannut, että kukaan olisi tehnyt eläkkeistä tasa-arvokysymystä. Ehkä siksi, että eläkkeet kiinnostavat minua vasta nyt.

Ensinnäkin, mitä tasa-arvoasian neuvottelukunta Tane, jolla on miehen nimi, aikoo tehdä liian pitkäikäisille sukupuolille?

Tilastojen mukaan niitä on yksi, ns. naiset. He elävät Suomessa neljä vuotta pitempään kuin miehet, mikä on tasa-arvomielessä suurin elinajanodotteen ero Euroopassa. Tilastollisesti voitaisiin tietysti tappaa yli-ikäiset naiset ja alle 4-vuotiaat tyttölapset, mutta huom, vain tilastollisesti. Älkää kokeilko tätä kotona.

Jos eläkekertymää aletaan laskea 18-vuotiaasta, miesten työhistoriaan tulee sotaväestä lovi. Miestenhän on siivottava mäntysuovalla puoli vuotta kivilattioita kivääri selässä tai vuosi ilman kivääriä.

Miehillä on kaikki asiat paremmin kuin naisilla, paitsi tämä. Kun tasa-arvolisiä lisäillään kuten pitääkin, muistetaanko ihmisen koko elinkaari?

Rakastettava rouva Ritva Santavuori sanoi minua jokin aika sitten julkisesti sovinistiksi, kun puolustin, ettei Soneran johtajan Harri Koposen tarvitse olla kuin merkonomi, jos hän osaa työnsä. Haluan tässä julkisesti oikaista Ritva Santavuorta, että en tarkoittanut miehiltä vaadittavan alempaa koulutusta kuin naisilta.

Minun puolestani on sama, johtaako Soneraa omeletti eli munakas vai haarapääsky eli halkihäntä. Pääasia, että hän on pelannut jenkkifutista kansallisella huipulla. Se ei välttämättä tarkoita, etteikö syyttäjä Santavuoren syyte olisi ollut oikein. (Tosin se oli väärin, kerrankin.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?