200108141 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Terrori-iskutlamaannuttivat maailman markkinat

Markkinoille vaikutukset olivat kuin sota olisi syttynyt

29.10.2001 20:00

Yhdysvaltain eri kohteisiin tehdyt terrori-iskut lamaannuttivat maailman rahoitusmarkkinat. Kaupankäynti oli keskeytetty kaikissa Yhdysvaltain arvopaperipörsseissä. Kaikki Euroopan pörssit, mukaan lukien Helsingin pörssi lähtivät jyrkkään laskuun, kun tiedot hyökkäyksistä levisivät uutistoimistojen välityksellä markkinoille. Dollarin arvo romahti muita päävaluuttoja vastaan.

Ensimmäisen terrori-iskujen sarja kohdistui maailman finanssikeskuksen New Yorkin World Trade Centerin tornitaloihin.

World Trade Centerin molemmat tornit sortuivat kaapattujen lentokoneiden törmättyä niihin. Maailman suurimman osakevälittäjän, investointipankki Morgan Stanleyn toimitilat tuhoutuivat täysin .

WTC:n läheisyydessä sijaitsee New Yorkin pörssi ja useita suuria pankkeja kuten Chase Manhattan ja Merrill Lynch. Alue jouduttiin evakuoimaan sen muistuttaessa lähinnä sotatannerta romahtaneiden tornien savutessa ja palavien kappaleiden pudotessa.

Myös Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin lähelle Washingtonissa putosi lentokone, joka aiheutti valtavan räjähdyksen. Ulkoministeriön edessä räjähti autopommi. Pennsylvaniassa iskun kohteeksi joutui lentokenttä. Iskut ovat pahimmat Yhdysvaltoja vastaan koskaan tehdyt terrorihyökkäykset.

Markkinoille hyökkäyksillä oli vastaavanlainen vaikutus kuin Yhdysvallat olisi sotatilassa. Eräiden mukaan tilanne oli vielä pahempi, sillä viime vuosisadalla Yhdysvaltain pörssit eivät ole sulkeutuneet sotien takia.

– Tämä (isku) on aiheuttanut vastaavanlaiset vaikutukset kuin sotatila. Ensimmäisenä tulee mieleen Persianlahden sota, tosin silloin USA:n markkinat pystyivät toimimaan normaalisti, arvioi pankkiiriliike Evlin pääekonomisti Roger Wessman.

Suomen puolustusvoimat seurasi tilannetta tarkasti. Pääesikunnan valmiuspäällikön Ari Puheloisen mukaan pääesikunnassa on tehostettu seurantavalmius, mutta puolustusvoimien muuta valmiutta ei ole tarvetta korottaa.

Puheloisen mukaan isku on vuosikymmenien mittavin yksittäinen terroriteko. Hän myöntää, että maailman rahakeskukseen suunnattu isku on erittäin tehokas tapa kiinnittää huomiota.

Terrori-isku heikentääUSA:n taloutta

Talousasiantuntijoiden mukaan hyökkäykset vavisuttivat koko maailman finanssirakenteita. Terrorihyökkäysten pelätään heikentävän entisestään vaikeuksissa olevaa Yhdysvaltain taloutta ja osakemarkkinoita, joiden paluun normaaliin uskotaan vielä vievän useamman päivän. Normaaliin kaupankäyntiin palaaminen voi viedä lähes viikon ennen kuin kauppojen selvitysjärjestelmät saadaan toimimaan.

– Terrori-iskut heikentävät varmasti entistä enemmän kuluttajien luottamusta, arvioi Banc Onen pääekonomisti Anthony Chan.

Hänen mukaansa se, miten paljon isku vaikuttaa talouteen riippuu siitä, miten nopeasti iskun takana olevat tahot löydetään. Iskun tekijöistä ei ole tietoa, mutta Lähi-idän terroristijärjestöt ovat epäiltyjen listalla.

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on luvannut huolehtia maksuvalmiudesta markkinoilla.

Öljyn hinta lähtirakettimaiseen nousuun

Isku heijastui voimakkaasti dollarin arvoon ja valuutta heikentyi 1,8 prosenttia euroa ja 2,3 prosenttia jeniä vastaan. Euron kurssi oli myöhään illalla 0,9161 dollaria.

Hyökkäyksen aiheuttama sokki näkyi kaikissa raaka-aineissa. Öljyn hinta lähti rakettimaiseen nousuun välittömästi iskun jälkeen. Lontoon raaka-ainepörssissä brent-öljy kallistui 13 prosenttia 31 dollariin tynnyriltä eli kahdeksan kuukauden huipputasolle.

Myös kullan ja muiden arvometallien hinta kallistui 3,5 kuukauden huippuunsa, kun sijoittajat siirsivät rahojaan epävakaissa oloissa paremmin arvonsa pitäviin kohteisiin.

Pörsseissämyyntipaniikki

Yhdysvaltoihin kohdistuneet terrori-iskut heijastuivat myös Helsingin pörssiin, jonka kurssit kääntyivät iltapäivän tragedian jälkeen laskuun. Pörssin Hex-yleisindeksi putosi kaikkiaan reilut 2,3 prosenttia maanantaista. Aiemmin päivällä osakekurssit olivat vielä roimassa nousussa, kun Nokia ilmoitti pitävänsä kolmannen vuosineljänneksen tulostavoitteensa ennallaan. Helsingin pörssissä kaupankäyntiä ei kuitenkaan keskeytetty epävakaan tilanteen takia.

Euroopan suurilla osakemarkkinoilla terrorihyökkäyksen vaikutukset tuntuivat vielä voimallisemmin. Frankfurtin pörssin yleisindeksi Dax sukelsi peräti 10 prosenttia. Lontoolaismeklareiden mukaan osakkeita myytiin ?kaksin käsin?.

– Ensimmäisen puolen tunnin aikana iskujen jälkeen kauppojen volyymi ja kurssien pudotus olivat ennennäkemättömät, lontoolaismeklari kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Erityisesti vakuutusosakkeet olivat jyrkässä laskussa ja koko toimiala putosi noin 11 prosenttia Euroopassa. Sijoittajat myivät eritoten jälleenvakuuttajia, jotka joutuvat kantamaan vastuuta taloudellisista seurauksista.

Osa eurooppalaisista pörsseistä keskeytti kaupankäynnin amerikkalaisten yritysten osakkeilla.

Lontoon Canary Wharf -toimistokompleksi evakuoitiin terrori-iskujen pelossa. Euroopan korkomarkkinoilla kaupankäynti oli täysin hyytynyt. Sijoittajat siirsivät rahojaan Saksan korkopapereihin Yhdysvaltain valtion bondeista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?