20010906 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiina boikotoi Matsushitan kännyköitä

Julkaistu: 29.10.2001 20:29

Politiikka

Kiina on käskenyt japanilaista Matsushita Communications Industrialia lopettamaan matkapuhelimien myynnin vuoden ajaksi Manner-Kiinassa. Syyksi Kiinan viranomaiset kertovat sen, että japanilaisyhtiön puhelimissa Taiwaniin viitataan Kiinan tasavaltana.

Asiasta nousi kohu Kiinassa jo aiemmin kesällä. Yhtiö kertoo keskeyttäneensä matkapuhelimiensa myynnin elokuun puolivälissä ja ohjelmoineen uudelleen päätelaitteet siten, ettei tunnusta ROC (Republic of China) enää ilmesty näyttöruudulle. Yhtiö on myös julkaissut anteeksipyyntöjä kiinalaisissa lehdissä.

– Vuoden poissaolo todennäköisesti merkitsee markkinaosuuksien menettämistä kilpailijoille, arvelee salkunhoitaja Yoshio Inamura Tokyo-Mitsubishi Asset Managementista.

Matsushitan puhelimia on myyty Kiinassa Panasonic-brandilla. Merkittäviä kilpailijoita ovat olleet muun muassa suomalainen Nokia ja amerikkalainen Motorola. Kiina on tänä vuonna ohittanut Yhdysvallat maailman suurimpana matkapuhelinmarkkinana. Kiinassa on noin 120,6 miljoonaa matkapuhelinasiakasta. Taloussanomat–Startel

Tuoreimmat osastosta