200102348 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU antaa Kiinan sortaa ulkomaisia investointipankkeja

Julkaistu: 29.10.2001 20:29

Komissio: Kiinan toimet eivät koske EU-maiden pankkeja

Euroopan komissio ei halua ottaa kantaa Kiinan alkuviikosta aloittamiin sortotoimiin, joilla se on yrittänyt estää kansainvälisten investointipankkien toiminnan Taiwanissa. WTO totesi keskiviikon Taloussanomissa Kiinan toimet sääntöjensä vastaiseksi.

– EU:lla ei ole aihetta nostaa asiaa esiin, koska Kiinan toimet eivät koske jäsenmaidemme pankkeja, sanoo ulkosuhteista vastaavan komissaarin Christopher Pattenin puhemies Gunnar Wiegand.

Kauppakomissaari Pascal Lamyn korviin tieto Kiinan toimista ulkomaalaisia investointipankkeja vastaan ei ollut kysyttäessä vielä kantautunut.

– Emme ole selvillä asiasta. Voin vain sanoa, että periaatteessa vastustamme eksterritorialismia. Siis sitä, että joku sanoo, että emme käy kauppaa teidän kanssanne, jos käytte kauppaa jonkun muun kanssa, sanoo Lamyn puhemies Anthony Gooch.

Goochille tulee mieleen amerikkalaisten toiminta Kuubassa.

Pattenilla tai Lamyllä olisi ollut keskiviikkona hyvä tilaisuus muistuttaa Kiinan korkeinta johtoa WTO:n säännöt rikkovasta toiminnasta.

Brysselissä alkoi keskiviikkona EU–Kiina-huippukokous, johon osallistuu Kiinan pääministeri Zhu Rongji 135-henkisen delegaationsa kanssa.

Mukana ovat myös ulkoministeri Tang Jiaxuan, ulkomaankauppaministeri Shi Guangsheng, tiede- ja teknologiaministeri Xu Guanhua sekä kulttuuriministeri Sun Jiazheng.

EU:n puheenjohtajamaan Belgian pääministeri Guy Verhofstadt edustaa huippukokouksessa EU:n hallituksia.

Kokouksessa keskustellaan EU:n ja Kiinan poliittisista ja kaupallisista suhteista.

Myös Kiinalle arat ihmisoikeuskysymykset nousevat esiin. Asialistalla on myös laiton siirtolaisuus ja ihmiskauppa.

Lisää aiheesta:

Taloussanomat.fi

— Kiina boikotoi Matsushitankännyköitä

— Kiina ja EU järjestävät huhtikuussa suurenteknologiafoorumin Pekingissä

Tuoreimmat osastosta