2001012999 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sonera syöksyi – Nokia notkui

28.10.2001 15:14

Helsingissä osakkeet halpenivat jälleen selvästi. Myynnissä ei ollut ollut merkittäviä paniikin piirteitä, vaan lasku oli tasaisen tappavaa teknologiaosakkeista eroon hankkiutumista. Motorolan tulosvaroitus tuli vasta varsinaisen kaupankäynnin päätyttyä.

Keskimääräistä kurssikehitystä mittaava Hex-yleisindeksi päätyi 3,2 prosenttia laskuun 5 894,05 pisteeseen. Vaihtoa kertyi 720 miljoonaa euroa. Nyt yleisindeksi liikkuu jo alkuvuoden 1999 pisteluvuissa.

Uuden talouden kurssit naukuivat alaspäin kuin kumilangalla vetäen. Telesektorilla on vihdoin taivuttu näkemään, että käänne alan kysynnässä venyy odotettua pidempään. Tämän tosiasian tunnusti myös Ericsson, joka ei matkapuhelinmarkkinoilla lähiaikoina juuri kasvua näe.

Elektroniikan tukkukauppiaat kertoivat matkapuhelinten toimitusten laskeneen lähes 36 prosenttia elokuussa edellisvuoden vertailuajankohdasta. Tammi–elokuussa toimitukset ovat laskeneet 13,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Nokia hivuttautui kohti vuoden pohjalukemaa ja jäi 5,6 prosenttia alas 15,18 euroon. Merrill Lynch ennusti keskiviikkona, että operaattoreiden matkapuhelininvestoinnit laskevat ensi vuonna. Vaikka joissakin ekonomistikommenteissa uskotaan jo käänteen olevan käsillä, ei toipumisesta osakemarkkinoilla ole merkkiäkään.

– Nolla tulee jossain vaiheessa vastaan. Nokia on tätä menoa kohta kymmenessä eurossa. Vähän tietysti odotellaan, että yhtiö jotain kommentoisi. Nyt Nokiaa rankaistaan sen informaation perusteella, jota Motorola ja Ericsson jakavat, kommentoi eräs välittäjä.

Sonera päätyi 10,8 prosenttia alas 3,64 euroon eli myös vuoden alimmalle tasolle. Matkapuhelinryhmä tippui kuin kaivoskuilussa. JOT Automationin kurssista katosi 11,4 prosenttia ja osake jäi 0,31 euroon, Elcoteq valui 9,2 prosenttia, Perlos 6,9 prosenttia ja Eimo 4,3 prosenttia.

Elisa kertoi keskeyttävänsä Soon Communicationsin osakkeenomistajille suuntaamansa osakevaihtotarjouksen ensi maanantaina. Sen jälkeen Elisa tekee lunastustarjouksen Soonin vähemmistöosakkaille. Lunastushinnan ja tarjouksen ehdot Elisa ilmoittaa viimeistään 10. lokakuuta. Elisan kurssi laski 4,7 prosenttia 9,15 euroon ja Soonin kurssi nousi 43 prosenttia 6,40 euroon. Comptel oli 8,9 prosenttia pakkasella.

Danisco ilmoitti vetäytyvänsä Helsingin pörssistä vaihdon vähäisyyden takia. Sitä ei yhtiölle kertynyt torstainakaan. Vaihtokärjessä nousijoita ei juuri ollut metsäosakkeiden lisäksi. Näistä Stora Enson vaihdetumpi R-osake kiipesi 0,6 prosenttia 13,39 euroon ja UPM-Kymmene nousi 0,4 prosenttia 37,50 euroon.

Korot niiasivat jälleen

Pitkät korot päätyivät laskuun torstaina, kun Yhdysvalloissa julkaistiin odotettua huomattavasti heikompi palvelualojen NAPM-indeksi elokuulta. Indeksi putosi 45,5:een, kun markkinoilla odotettiin indeksin vahvistuneen 49,5:een.

OKOn analyytikon Jukka Koivusen mukaan indeksi vahvisti jälleen odotuksia Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskusta.

– Tiedetään, että Fed on nyt erityisen kiinnostunut kulutuskysynnän kehittymisestä. Koronlaskuodotukset vahvistuivat selvästi, mikä on näkynyt erityisesti lyhyissä koroissa, hän totesi.

Euroalueen korot laskivat jo aiemmin päivällä, kun Saksan tehdasteollisuuden saamat tilaukset olivat odotettua pienemmät heinäkuussa. Tilaukset vähenivät 1,4 prosenttia kesäkuusta. Alustavien tilastojen mukaan viime vuoden heinäkuuhun verrattuna tilausten lasku oli 4,4 prosenttia.

Englannin keskuspankki piti ennakko-odotusten mukaisesti ohjauskorkonsa ennalla viidessä prosentissa. Pankki ei kommentoinut korkopäätöstään.

Suomen vuoden 2011 lainan korko oli 5,10 prosentissa, kun se keskiviikkona päätyi 5,12 prosenttiin. Saksan kymmenvuotisen lainan korko liikkui 4,86 prosentissa, kun keskiviikon päätöstaso oli 4,90 prosenttia. Kahden vuoden lainan korko oli laskenut kahdeksan korkopistettä 4,00:aan toissapäivän 4,08 prosentista. Joulukuun euro-bund-futuuri oli 108,17:ssa. Syyskuun bund-futuuri päätyi keskiviikkona 108,24 pisteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?