Personaaliunioni pohjana - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tuoko HP-Compaq-fuusio menestystä?

Julkaistu: 6.9.2001 7:57

HewlettPackardin ja Compaqin fuusio on herättänyt voimakkaita tunteita, eikä vähiten analyytikoissa. Epäilijät suhtautuvat tulevan jättiläisen kykyyn selvitä fuusiosta kunnialla vähintäänkin epäillen. Eniten huolta herättää kaksikon kyky siirtää nykyinen pääasiassa laitevalmistuksesta elantonsa saava organisaatio palveluyksiköksi. Kilpailua riittää nimittäin palvelupuolellakin. Lisäksi isot laivat kääntyvät hitaasti.

HP ja Compaq julkistivat eilen keskiviikkona suunnitelmansa yritysten yhdistämiseksi. Markkinoiden imu on viime vuosina vetänyt palvelujen suuntaan ja juuri sinne tähtää myös tämä voimakaksikko. Palvelut viehättävät tietenkin siksi, että siellä voittomarginaalit ovat aivan toista luokkaa kuin laitevalmistuksessa.

Jos yritysten fuusio, missä HP ostaa Compaqin 25 miljardilla dollarilla, toteutuu, on tulevan it-jättiläisen vuosiliikevaihto 87 miljardia dollaria. Mutta, tulevan yhteisyrityksen pääjohtaja, HP:n nykyinen sellainen, Carly Fiorina toteaa, että yhteisyrityksen liikevaihto tullee laskemaan noin viisi prosenttia kahden seuraavan vuoden aikana.

Tämä, sekä kilpailukyvyn säilyttäminen ja toiminnan tehostaminen tiukkenevassa laitevalmistuskisassa edellyttävät jatkoksi myös 15 000 henkilön irtisanomista jo irtisanottujen lisäksi. Fuusion odotetaan tuovan noin 2,5 miljardin dollarin säästöt vuosittain.

Uusi yritys jaetaan neljään liiketoiminta-alueeseen: 20 miljardin dollarin kuvankäsittely- ja tulostus-, 29 miljardin arvoiseen mikronvalmistusliiketoimintaan, 23 miljardin it-infraan ja 15 miljardin dollarin arvoiseen palveluliiketoimintaan.

Henkilökemiaa

Sekä Compaqin toimitusjohtaja, tulevan yt-yrityksen hallituksen puheenjohtaja Michael D. Capellas että Fiorina vakuuttivat synergian olevan paitsi yritysten, myös heidän välistään. Avain fuusiolle oli ollut se, että he havaitsivat henkilökohtaisesti jakavansa samanlaiset lähestymistavat alaisiinsa ja asiakkaisiiinsa sekä että molempien yrityksillä oli yhtenäinen näkemys toiminnasta muuttuvassa tilanteessa.

Epäilevät tuomaat kuitenkin pohtivat tien palvelumarkkinoille olevan kaksikon näkemyksiä vaikeampaa. Se, että molempien kivijalkana on vahva valmistuksen osaaminen ja perinne, ei tule helpottamaan asiaa. Lisäksi ne ovat hävinneet markkinoita mm. Dellille, ja samoin niiden kilpailukyky on heikentynyt.

Toisaalta kaksikon vahvuus on siinä, että se pystyy tarjoamaan markkinoiden laajimman omavalmistamansa laitevalikoiman, mikä helpottaa sekä laitemyyntiä että palvelukonseptia - varsinkin sen kustannustehokkuutta.

Mutta samalla se palvelupuolelle siirtymällä saattaa syödä omia markkinoitaan. Compaqin ja HP:n ilmestyminen yhdessä nykyisellä tuotevalikoimallaan esimerkiksi Suomen it-kanavan markkinoille omalla organisaatiolla saattaa vaikuttaa siihen, että pienet ja vähän suuremmatkin järjestelmätoimittajat harkitsevat tuotesortimentteihinsa uusia vaihtoehtoja voimakaksikon tuotteille - koska jostain on saatava sekä kilpailukyky että katemarkat.

Tuoreimmat osastosta