2001011112 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tobin sanoutuu irti Attac-ryhmästa

Julkaistu: 29.10.2001 20:42

Amerikkalaisekonomisti James Tobin sanoutuu kaikin tavoin irti globalisaation vastustajista ja Attac-ryhmästä (Association for the Taxation of Financial Transactions for the Aid of Citizens), joka mainostaa hänen nimeään kantavaa veroa.

– Minulla ei ole mitään tekemistä globalisaation vastustajien kanssa. Ekonomistina kannatan vapaakauppaa ja siksi myös Maailman kauppajärjestöä, jolle olisi saatava lisää valtaa. Protestoijat vastustavat WTO:ta ja väärinkäyttävät nimeäni, Tobin sanoo saksalaiselle aikakauslehdelle Der Spiegelille.

Protestoijat johtaisivat valuuttakaupasta kerätyn veron kehitysapuun, Tobin ehdotti tuloja Maailmanpankin käyttöön.

– Pääideani oli kuitenkin taltuttaa verolla valuuttakurssivaihtelut. Valuutanvaihdossa perittäisiin vaikka puolen prosentin vero, joka pelästyttäisi spekulantit.

Tobin sanoo saaneensa idean veroonsa taloustieteilijä John Maynard Keynesiltä ja esittää veron perijäksi Kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää.

Tobin sanoo Attacin johtajan Bernard Cassenin pyytäneen häntä kerran alustamaan Attacin kokoukseen, mutta Tobin ei mennyt, koska hän ei halua samaistua järjestön tavoitteisiin.

– En tunne tarkkaan Attacia. Protestoijien ehdotukset tarkoittavat hyvää, mutta ovat huonosti punnittuja.

Samalla Tobin arvosteli, ettei eurosta ole esimerkiksi muille.

Tuoreimmat osastosta