Kuplajoka eipuhjennut

Julkaistu:

Iobox kulkee vastavirtaan ja palkkaa lisää väkeä kehittämään uusia kännykkäpalveluja
Suomalaisen mobiiliviihdeyhtiön Ioboxin taival espanjalaisen Terra Mobilen omistukseen on tuhkimotarina vailla vertaa. Kun Latinalaisen Amerikan operaattorijätti maksoi vuosi sitten pienehköstä kännykkäportaalista lähes 1,4 miljardia markkaa, summan suuruus herätti Suomessa vähintäänkin ihmetystä. Jotkut pitivät kaupaa jopa farssina.

Kuluneiden 12 kuukauden aikana Iobox on kuitenkin sulautettu suureen emo-organisaatioon ja henkilöstö sitoutettu uusiin rooleihin. Kaiken lisäksi yhtiö kulkee vastavirtaan: kun muut irtisanovat, Iobox lisää vahvuuttaan – ainakin muutamalla työntekijällä. Tosin osa Suomen väestä jätti yhtiön kesällä, kun organisaatiota uudistettiin.

Ainakin Ioboxin perustaja, Terra Mobilen varatoimitusjohtaja, Jari Ovaskainen vakuuttaa, että kaikki on sujunut suunnitellusti.

– Kauppa oli molemmin puolin hyvä ratkaisu, Ovaskainen kertoo.

Ioboxin idea syntyi 1990-luvun puolivälin jälkeen, jolloin Ovaskainen päätti lähteä tuomaan internetiä kuluttajan kännykkään. Tammikuussa 1999 Ovaskainen sai neuvoteltua ensimmäisen rahoituskierroksen. Ajoitus oli oikea, sillä puolentoista vuoden päästä yhtiöllä oli jo 120 työntekijää ympäri Eurooppaa.

Suomalaiset pääomasijoittajat SFK Finance (nykyinen 3i Finland), Capman ja Eqvitec Partners sekä englantilainen Alta Berkeley Associates sijoittivat aluksi 15 miljoonaa markkaa.

Ioboxiin olivat sijoittaneet jo ennen ensimmäistä rahoituskierrosta muun muassa Evli Corporate Financen entinen toimitusjohtaja Kai Karttunen sekä yhdysvaltalais-ruotsalainen sijoituspankkiiri Henry Nilert, josta tuli Ioboxin varatoimitusjohtaja.

Sms- ja wap-palveluita tarjoava Iobox sinkoutui kansan tietoisuuteen mittavilla mainoskampanjoilla, joiden avulla yhtiön palveluiden käyttäjämäärä kipusi ensimmäisen vuoden aikana 400 000:een. Ilmaiset palvelut nostivat tuolloin lukua, joten maksavien asiakkaiden määrä oli huomattavasti pienempi.

Ioboxin ihmeestä kiinnostuttiin myös ulkomailla, ja yhtiö listattiin muun muassa Timessa ja Fortunessa maailman merkittävimpien yhtiöiden joukkoon.

Vuoden 1999 kesällä järjestetty toinen rahoituskierros toi yhtiölle 77 miljoonaa markkaa lisää pääomaa. Mukana oli myös investointipankki Morgan Stanley Dean Witter.

Ioboxin asiakasmäärä nousi yli miljoonan, ja pääkonttori siirtyi Lontooseen. Viime kesänä puhelinjätti Telefónica sekä internet-operaattori Terra Networks perustivat Terra Mobilen, joka osti ensi töikseen suomalaisyhtiön.

Terra Mobile sai toimitusjohtajansa Eliseo Sanchezin haluamaa mobiiliosaamista, ja Iobox pääsi kansainvälisille markkinoille.

– Telefónica on yksi maailman parhaita operaattoreita, ja Ioboxin miehistö on edelleen maailman kokeneimpia wireless-tiimejä, Ovaskainen linjaa.

Ioboxin teknologiakeskuksen tiimiä luotsaa Suomessa toimitusjohtaja Kari Penttilä. Helsingin yksikkö keskittyy tuotekehitykseen, sillä Suomesta löytyvä osaaminen on edelleenkin kansainvälisesti kilpailukykyistä.

Markkinointi- ja myyntiosastoista on luotu uusi yritys, Terra Mobile Finland, minkä vuoksi Ioboxin Mikonkadun konttorista on siivottu kokonainen kerros. Irtisanomisia ei Penttilän mukaan kuitenkaan ole tapahtunut, vaan väkeä on siirtynyt organisaation eri yksiköihin tai vaihtoehtoisesti lähtenyt yhtiöstä.

– Porukka on jaettu Suomessa kahteen yritykseen: Terra Mobile Oy:n sekä Iobox Oy:n palvelukseen. Terra Mobile hoitaa myynnin sekä markkinoinnin, ja Iobox keskittyy teknologiaan. Ruotsissa myynti ja markkinointi hoidetaan Iobox Ab -nimisen yrityksen voimin.

Terra Mobilen Suomen tutkimuskeskus keskittyy uusien mobiilipalveluiden kehittämiseen ja tekee yhteistyötä laitevalmistajien kanssa.

– Katsomme suoraan 2G:n yläpuolelle. Suunnittelemme palveluita, joita nykyisillä kaupallisilla teknologioilla ei voi toteuttaa.

Juuri muuta Penttilä ei palveluista suostu paljastamaan, sillä yhteistyökumppaneiden kanssa on meneillään ?hektinen vaihe?.

Penttilän mukaan yhtiö työstää uuden sukupolven palvelualustaa, joka siirretään aikanaan koko konsernin käyttöön. Tarkoitus on siis tavallaan toistaa tänä vuonna tehty työ, jossa Ioboxin 2G-maailmaan rakentama palvelualusta sulautettiin Terra Mobilen teknologiaan.

Kuten arvata saattaa, tulevaisuuden laboratorio ei pyöri tulorahoituksella. Suuri konserni takaa kuitenkin sen, etteivät Penttilää rahahuolet paina.

– Terra Mobile rahoittaa toimintaamme. Olemme osa Telefónica Móvilesin mobiili internet -strategiaa, yritys, joka ottaa riskejä.

Penttilän mukaan uusien mobiilikonseptien kehittäjien kesken on nyt käynnissä pudotuspeli, jonka voittavat ne, joilla on rahoituspuoli kunnossa.

– Voittajilla on aikanaan mahdollisuus poimia mansikat kakusta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ilmalämpöpumpun ostaja visaisen pulman edessä – kauppias ja virkamies antavat täysin eri neuvon

  2. 2

   Näin lukijat kommentoivat työttömille järjestettäviä kursseja: ”Fonttia vaihdettiin moneen kertaan ja valokuvaa ähellettiin 5 tuntia”

  3. 3

   Kommentti: Sähkö on Suomessa halpaa – kannattaako 85 euron lisälaskusta siis kitistä?

  4. 4

   Kommentti: Veikkaus valitsee hyväntekeväisyyden sijaan rahan

  5. 5

   Kiinteistönvälittäjät: Uusista osakeasunnoista on jo ylitarjontaa

  6. 6

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  7. 7

   Jyllands-Posten: Tanskan viranomaiset haluavat Nordean oikeuteen rahanpesutapauksesta

  8. 8

   Oma Säästöpankki: Tulos paranee selvästi edellisvuodesta

  9. 9

   Matti, 39, teki kotiinsa ison lämmitysremontin – sähkölasku ei laskenut yhtään: ”Ei se hirveästi innosta tekoihin”

  10. 10

   MobilePay sai uuden kumppanipankin Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matti, 39, teki kotiinsa ison lämmitysremontin – sähkölasku ei laskenut yhtään: ”Ei se hirveästi innosta tekoihin”

  2. 2

   Ilmalämpöpumpun ostaja visaisen pulman edessä – kauppias ja virkamies antavat täysin eri neuvon

  3. 3

   Näin lukijat kommentoivat työttömille järjestettäviä kursseja: ”Fonttia vaihdettiin moneen kertaan ja valokuvaa ähellettiin 5 tuntia”

  4. 4

   MOT: Suomi maksaa työttömien valmennuksista 26 miljoonaa – kursseilla annetaan elämänohjeita

  5. 5

   Perinnönjakoon liittyy yksi suuri harhakäsitys – leski ei välttämättä peri yhtään mitään

  6. 6

   Näin sähkön hinta lähti omille teilleen – käyrä näyttää hurjan nousun

  7. 7

   Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – jopa 400 voi joutua irtisanotuiksi

  8. 8

   Kommentti: Sähkö on Suomessa halpaa – kannattaako 85 euron lisälaskusta siis kitistä?

  9. 9

   Havainnekuva: Merenkurkun liikenteeseen rakennetaan uusi matkustaja-autolautta – tilaa 800 matkustajalle

  10. 10

   EU kieltää muoviset kertakäyttömukit – synnyttää miljoonabisneksen Kotkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinnönjakoon liittyy yksi suuri harhakäsitys – leski ei välttämättä peri yhtään mitään

  2. 2

   Matti, 39, teki kotiinsa ison lämmitysremontin – sähkölasku ei laskenut yhtään: ”Ei se hirveästi innosta tekoihin”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

  5. 5

   Osaatko sanoa, paljonko kevytmaito maksaa? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka vieraantunut olet arjesta

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  8. 8

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  9. 9

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  10. 10

   Katariina, 47, myi puutalokotinsa ja muutti vuokralle pieneen yksiöön – ”Olin asunut lähinnä keittiössä ja makuuhuoneessa”

  11. Näytä lisää