200102334 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Odotettua vahvempi NAPM-indeksi käänsi kurssit nousuun

Julkaistu: 28.10.2001 22:31

Osakekurssit kääntyivät nousuun tiistaina iltapäivällä Helsingin pörssissä, kun Yhdysvalloissa julkaistiin huomattavasti odotettua vahvempi ostopäälliköiden indeksi eli niin kutsuttu NAPM-indeksi elokuulta. Indeksin ennakoitiin nousseen vain 44:ään, mutta se kipusikin 47,9:ään edelliskuun 43,6:sta.

– Lukema on korkein kuukausiin, ja se sai markkinat nousuun, välittäjä vahvisti.

Keskimääräistä kurssikehitystä kuvaava Hex-yleisindeksi päätyi 0,45 prosentin nousuun 6 295,28 pisteeseen. Kokonaisvaihtoa kertyi 764 miljoonaa euroa, josta Nokiaa vaihtui noin 700 miljoonalla ja Soneraa runsaalla 10 miljoonalla eurolla.

Nokian kurssi päätyi 0,3 prosenttia plussalle 17,25 euroon, kun se pahimmillaan oli kolmen prosentin laskussa. Sonera päätyi kolmen prosentin nousuun 4,22 euroon, kun se aiemmin päivällä liikkui historiansa alimmalla tasolla 3,95 eurossa.

Kurssinotkahdukset johtuivat siitä, että Ericsson kertoi matkapuhelinmarkkinoiden kasvun pysähtyvän tänä vuonna.

– Sonera on yksi Ericssonin asiakkaista. Sekä Nokia että Ericsson myyvät verkkoja ja kännyköitä Soneralle, joten jos jomman kumman näkymät kääntyvät, niin kyllä se heijastuu koko ketjuun, eräs välittäjä huomautti.

Ericssonin matkapuhelintoimintojen johtaja Jan Wäreby ennusti, että matkapuhelinmarkkinat kasvavat ensi vuonna "hieman" verrattuna kuluvaan vuoteen.

Yhtiö arvioi gprs-puhelimien kokonaismyynnin jäävän noin 10 miljoonaan kappaleeseen, vaikka aiemmin Ericsson on uskonut tämän vuoden myynnin kohoavan 25 miljoonaan kappaleeseen.

Myös Nokia Mobile Phonesin toimitusjohtaja Matti Alahuhta totesi, että gprs-päätelaitteiden markkinavolyymi on noin kymmenen miljoonaa kappaletta.

Ohjelmistoyhtiö Donen tytäryhtiö Reach-U Solutions ilmoitti käynnistävänsä yt-neuvottelut. Suomessa työskentelevän henkilöstön vähentämistarve on Donen arvion mukaan 40. Yhtiö arvioi, että kokonaishenkilömäärä putoaa eri tehostamistoimien vuoksi 110:een vuoden loppuun mennessä. Donen kurssi hiipui yli kaksi prosenttia 0,44 euroon.

Sähköteknisiä tuotteita ja komponentteja valmistava Nordic Aluminium aloittaa myös yt-neuvottelut henkilöstön kanssa. Yhtiön kurssi laski kymmenen prosenttia, mutta erittäin vaatimattomalla vaihdolla.

Jippii Groupin kurssi putosi lähes kuusi prosenttia 0,49 euroon.

Kemira ostaa sveitsiläisen, Münchensteinissä sijaitsevan Van Baerlen paperikemikaaliliiketoiminnan. Kauppaan kuuluvat sekä hartsiliimat että polymeerit. Kemira ei julkistanut myyntihintaa. Yhtiön kurssi oli 0,5 prosentin laskussa.

Toimialoista telekommunikaatio vahvistui vajaan prosentin. Eniten eli keskimäärin 3,5 prosenttia kallistuivat metsäosakkeet.

Euroalueen korot nousussa

Koko tiistain nousussa olleet euroalueen korot saivat viimeisen iskun alkuillasta julkaistusta USA:n ostopäälliköiden indeksistä, joka nousi odotettua jyrkemmin elokuussa. Saksan kahden vuoden schatz-bondi nousi lähes 14 korkopistettä 4,07 prosenttiin. Saksan 10-vuotisen lainan korko nousi sekin yhdeksän korkopistettä 4,87 prosenttiin.

Myös Wall Street kääntyi nousuun ja dollari vahvistui muita päävaluuttoja vastaan ja bondien hinnat painuivat entistä jyrkempään laskuun.

– NAPM-indeksin lukene vahvistaa mielestäni lähinnä kuvaa siitä, että varastokorjaus USA:ssa alkaa olla tältä kertaa ohi, arvioi analyytikko Erkka Wennonen OKOsta.

Markkinoilla NAPM-lukemaa tulkittiin siten, että Fedin lisäkoronalennuksia ei tulla enää tarvitsemaan.

– NAPM on askel oikeaan suuntaan maailman suurimmalle taloudelle, ja se ei taas tiedä hyvää bondeille, sanoi Rabobankin ekonomisti Ditmer de Vries uutistoimisto Bloombergille.

Tuoreimmat osastosta