200101264 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Coop Bank kiinnostaa myös Elantoa

Julkaistu: 28.10.2001 17:57

Telia, KF-kauppaketju ja Skandia perustavat Ruotsiin uuden pankin

Operaattoriyhtiö Telia, osuustoiminnallinen kauppaketju KF ja vakuutusyhtiö Skandia perustavat Ruotsiin uuden suurpankin.

– Tavoitteena on luoda Ruotsin johtaviin kuuluva pankki, sanoo uuden Coop Bankin hallituksen puheenjohtaja Elisabeth Ström.

Hän on myös kauppaketju KF:n varatoimitusjohtaja.

– Pankki alkaa ensi vaiheessa toimia Ruotsissa. Mahdollisesta laajenemisesta muihin Pohjoismaihin päätetään myöhemmin, kun näemme, miten tämä toimii, Ström kommentoi pankkitoiminnan ulottamista Ruotsin lisäksi Norjaan, Tanskaan ja Suomeen.

Elannon toimitusjohtajan Arto Ihton mielestä Coop Bank kuulostaa varsin mielenkiintoiselta ajatukselta.

– Juuri aamulla mietin, pitäisikö soittaa KF:ään ja kysyä, ovatko he miettineet pankkiyhteistyötä, Ihto nauraa.

Hän ei olisi suinpäin menossa mukaan Coop Bankiin, mutta Ruotsin ajatuksiin ja kokemuksiin on hänen mielestään syytä perehtyä etenkin nyt, kun Elannon saneeraus on ohitse.

Myös Norjassa suhtaudutaan myönteisesti Coop Nordenin pankkiin. Norjan Coop Norgessa odotellaan Ruotsin kokemuksia ja tehdään päätöksiä niiden perusteella.

Tanskan, Norjan ja Ruotsin osuuskauppayhtiöt ovat jo sopineet kauppapuolen yhteistyöstä ja odottelevat myös Suomea mukaan Coop Nordeniin. Neuvotteluja ovat käyneet sekä Tradeka ja Elanto että SOK.

KF:n kanta-asiakkaistahalutaan ydinjoukko

Ruotsin Coop Bank aloittaa toimintansa ensi vuonna ja pankkikumppanit arvioivat, että uudella suurpankilla on jo miljoona tiliasiakasta ja plus-merkkinen tulos vuonna 2005. Tasetavoite on noin kymmenen miljardia kruunua.

Uudella pankilla on potentiaalia miljoonapankiksi, sillä KF:llä on 2,6 miljoonaa asiakasjäsentä. Tavoitteena on saada KF-korttilaiset ostamaan maito, leipä ja yksinkertaisimmat pankkipalvelut samasta paikasta.

Kauppaketjulla on 1 300 myymälää ympäri Ruotsia.

– Toiminta perustuu yksinkertaisiin arkipäivän pankkipalveluihin, Ström sanoo.

Coop Bankin asiakkaat voivat nostaa käteistä, maksaa laskuja ja ottaa lainaa joko KF:n ketjun Konsum-ruokakaupoissa, internetissä tai puhelimessa. Coop Bankin kohderyhmänä ovat sellaiset asiakkaat, joilla ei ole suurta investointitarvetta tai -mahdollisuutta.

KF, Telia ja Skandia investoivat uuteen pankkiinsa 700 miljoonaa Ruotsin kruunua. KF:n osuus Coop Bankista on 45 prosenttia, Skandian 35 ja Telian 20 prosenttia.

Jo entuudestaan pankkialalla toimiva Skandia ei katso, että ?maitokauppapankki? kilpailee samoista asiakkaista tai tuotteista Skandiabankin kanssa. Coop Bank erikoistuu yksityishenkilöiden peruspankkipalveluun, Skandiabank tarjoaa asiakkailleen yksinkertaisia kassapalveluja vaativampia tuotteita.

Nivert: Pankkipalvelutosa teletoimintaa

Telian ydintoiminta-alueisiin pankkitoiminta ei missään tapauksessa kuulu. Telia on viime vuoden aikana karsinut rönsyjä kovalla kädellä ja ilmoittanut keskittyvänsä vain telealalle. Telian konsernijohtaja Marianne Nivert katsoo kuitenkin, että matkapuhelinverkon finanssipalvelut ovat osa tulevaisuuden teletoimintaa.

Ruotsiin on viime vuosien aikana perustettu lukuisia pieniä pankkeja. Ica-kauppaketju julkisti oman pankkinsa perustamissuunnitelman jo viime keväänä, ja Ican pankki päässee aloittamaan toimintansa vielä tämän vuoden loppupuolella. Icalla on kolme miljoonaa asiakaskorttijäsentä. Ikea-huonekalujätillä on jo toimiva Ikanobankeninsa.

Tukholman pörssi suhtautui nuivasti uusiin pankkisuunnitelmiin. Telian osake putosi uusiin pohjalukemiin pankkiuutisen julkistamisen jälkeen. Telian osakkeen sai maanantaiaamupäivällä 42,70 kruunulla. Myös Skandian osakkeen hinta putosi runsaat pari kruunua 71 kruunuun.

Tuoreimmat osastosta