200103751 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Miten nousukausi vivutaanvauhtiin?

29.10.2001 21:11

Mitä nopeammin pörssiyhtiöt kykenevät näyttämään tuloksissaan nousukauden merkit, sitä ripeämmin eräät konsultit ansaitsevat paljon rahaa. Pankinjohtajana olen seurannut kesästä alkaen näytelmää, jonka tähtinä ovat yritysjohtajat, tilintarkastajat, investointipankit ja rahoitusalan konsultit. Sitä voisi kutsua vaikka nimellä financial engineering (tuloskikkailu).

Yksinkertaisena päätavoitteena on löytää keinoja, joilla yrityksen tunnuslukuja kohennetaan nopeasti. Toisena tavoitteena on luoda tuloskehikko, joka vipuaa osakekurssin mahdollisimman korkealle lyhyessä ajassa. Kun osakekurssi kimpoaa ylös, optioiden tuottorajat laukeavat ja rahaa alkaa virrata yritysjohtajien tileille. Samalla konsultit saavat tulosparannukseen sidotut palkkionsa.

Operaatio aloitetaan siten, että kuluvan vuoden tulosta pyritään rasittamaan kaikilla mahdollisilla ennakkokuluilla ja alaskirjauksilla. Koska osakekurssit ovat muutoinkin alhaalla, tuloksen tahallinen huonontaminen ei tunnu juurikaan kurssissa. Tulospudotusta voidaan perustella sillä, että kaikilla muillakin menee huonosti tai sopeuttaminen muuttuneeseen tilanteeseen edellyttää toimenpiteitä.

Henkilökunnan mittavat supistukset parantavat hetkellisesti tehokkuuslukuja ja laskevat kuluja. Euroopassa ja Suomessa käytössä olevat pitkät irtisanomisajat ja irtisanomisajan palkat kuitenkin vähentävät lyhytaikaista tehoa. Sen sijaan tuotantoon liittyvät tunnusluvut kohenevat. Lyhytaikaisia keinoja käytettäessä ei kysellä, mistä saadaan koulutettua työvoimaa uuden nousun alkaessa. Joissakin yrityksissä vastaus sivuutetaan kokonaan, koska kysynnän kasvaessa aiotaan nostaa mieluummin hintaa kuin kasvattaa tarjontaa.

Erityisesti Yhdysvalloissa yritykset solmivat kauppasopimuksia, joilla tavaran myyjä lupautuu rahoittamaan kaupan. Myös kotimaiset it-yhtiöt ovat rahoittaneet televerkkojen ja kännyköiden ostoja erityisrahoituksella. Tämä mahdollistaa kauppojen tekemisen normaalia markkinatilannetta aikaisemmin ja antaa tilaisuuden kirjata myyntituottoja etuajassa. Huomaako kukaan, että myyjän taseen velkasaamiset lisääntyvät?

Vastaava keino on tulouttaa etukäteen myyntisaamisia. Samalla parannetaan nykyistä tulosta, mutta heikennetään myöhempää tulosta. Tämä tietenkin lisää tulevia myyntipaineita ja vaikeuttaa jatkossa tulosparannuksen tekemistä. Sijoittajien on oltava erityisen tarkkana tulevina kuukausina, kun yritykset alkavat kertoa kohentuvista tunnusluvuistaan. Millä keinoilla kaunistuneet tulokset on saavutettu?

Yritysten tuloksia pitää parantaa kaikin laillisin keinoin. Sen sijaan tuloksia ei pidä parantaa vain osakekurssien nostamiseksi. Uuden talouden romahduksen jälkeen olisi hyvä vihdoinkin oppia, että nousevien kurssien taustalla on oltava aitoja ja reaalitaloudellisesti myönteisiä tapahtumia.

Nimimerkki on markkinatietolähde.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?