200106931 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroalueen kuluttajat tuntevat huonostiyhteisvaluutan käytännön merkityksen

Julkaistu: 29.10.2001 21:09

Suomalaisten eurotietämys keskivertoa parempi

Euroalueen kuluttajat tuntevat edelleen huonosti yhteisen valuutan euron käytännön merkityksen. Kuluttajille on selvinnyt kesän aikana ainoastaan, että heidän rakkaat kansalliset rahayksikkönsä poistuvat käytöstä ensi vuonna.

Euroopan komission eilen julkistama kyselytutkimus osoittaa, että 73 prosenttia euroalueen kuluttajista tietää saavansa euroja käteensä ensi vuoden tammikuun ensimmäisenä päivänä.

Suomalaiskuluttajien tiedon taso on keskivertoa parempi: meillä 80 prosenttia haastatelluista osasi sanoa euron oikean lanseerauspäivän.

Tähän Eurobarometrin positiiviset tutkimustulokset sitten loppuvatkin.

Vain 17 prosenttia haastatelluista eurokansalaisista tiesi päivämäärän, jolloin hän voi viimeisen kerran maksaa omalla valuutallaan. Enemmistö kansalaisista uskoo pesetojensa, frangiensa tai liirojensa pysyvän kierrossa euron rinnalla vielä pitkään.

Suomalaiset kuuluvat neljän valveutuneimman kansakunnan joukkoon kysyttäessä, milloin markalla voi maksaa viimeisen kerran.

Kuluttaja luulee euronkelpaavan vain kotimaassa

Eurokuluttajat eivät ymmärrä myös yhteisen valuutan syvintä olemusta.

12 prosenttia euroalueen kuluttajista erehtyy luulemaan, että eurot kelpaavat maksuvälineiksi vain hänen omassa kotimaassaan. Kahdeksan prosenttia haastatelluista ei tiedä lainkaan, missä päin maailmaa euro tulee ylipäätänsä käyttöön.

Suomalaiset ovat keskimääräistä tietävämpiä. Vain seitsemän prosenttia meikäläisistä luulee, että eurot eivät kelpaa maksuvälineiksi kaikissa 12 euroalueen maassa. Yhdeksällä prosentilla vastanneista suomalaisista tosin ei ole minkäänlaista käsitystä euron käyttöalueesta.

Lähes viidennes italialaisista, irlantilaisista, ranskalaisista ja saksalaisista puolestaan kuvittelee, että euro ei kelpaa välittömästi maksuvälineeksi juuri heidän kotimaassaan.

Tuoreimmat osastosta