2001011092 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Matti Copeland ryöpytti Jippiin ex-johdon

Julkaistu: 29.10.2001 21:10

?Harri epäonnistui toimitusjohtajan tehtävissä, Ilpon rooli on nyt tehty?

Internet-operaattori Jippiin uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty Aura Capitalin toimitusjohtaja Matti Copeland, 40, läksytti eilen rajusti Jiippiin ex-johtoa ja omistajaa.

Kyytiä saivat niin toimitusjohtajan paikalta pois siirtyvä Harri Johannesdahl kuin yhtiön hallitusta päätoimisesti johtanut, yhtiön suuromistaja Ilpo Kuokkanen.

– Harri on epäonnistunut toimitusjohtajan tehtävissä. Sen sijaan sijoittajasuhteiden hoidossa hän on onnistunut ja onhan hän telecom-ammattilainen, Copeland ensiksi moitti, sitten armahti Johannesdahlia eilisessä tiedotustilaisuudessa.

Jippiin hallitus päätti Copelandin valinnasta eilen. Yhtiö rukkaa johtoryhmäänsä muutenkin.

Pekka Vennamosta hallituksen vetäjä

Yhtiön hallitusta päätoimisesti johtanut Ilpo Kuokkanen väistyy ja hänen tilalleen valitaan Soneran ex-johtaja Pekka Vennamo, jolla ei ole ennestään ollut roolia Jippiissä. Vennamo ryhtyy hoitamaan puheenjohtajuutta sivutoimisesti.

– Jippii tarvitsee muutosta. Ilpo Kuokkasella oli instrumentaalinen rooli Jippiin historiassa, mutta Ilpon rooli on nyt tehty. Ilpo väistyy yhteisestä tahdosta ja toki hänellä on käyttöä projekti- ja konsultointitehtävissä jatkossakin, Copeland totesi.

Kuokkasta on pidetty Saunalahden Serverin eli nykyisen Jippiin ?isänä?. Kuokkasen Tietoklusteri on edelleen Jippiin toiseksi suurin omistaja yhdeksän prosentin osuudella äänistä.

Muista hallituksen jäsenistä nimitysvaliokunta antaa esityksensä ylimääräisessä yhtiökokouksessa 28. syyskuuta. Lisäksi yhtiö hakee uutta rahoitusjohtajaa, joko talon sisältä tai ulkoa.

Copelandin nimityksen taustalla ovat Jippiin talousvaikeudet. Turpiin on tullut erityisesti Saksassa, josta Jippii vetäytyy nyt. Jippii ja sen kumppaniksi ryhtyvä Global Telekom Services ovat 1. syyskuuta sopineet verkko-operaattoritoiminnan siirtämisestä yhteisyritykseen, josta GTS omistaa 70 prosenttia ja Jippii loput.

Konserni aikoo luopua tappiollisista toiminnoista myös muissa ulkomaan toiminnoissa ja panostaa myös lyhyellä aikavälillä kannattavaan toimintaan.

– Tsekin ja Norjan liiketoiminta ajetaan alas, Copeland totesi eilen.

Luottamuksenpalauttaja

Copelandin mukaan hänen tärkein tehtävänsä on Jippiin luottamuksen palauttaminen ?laidasta laitaan?. Kohteena ovat niin markkinat kuin asiakkaatkin.

– Tuon vahvaa rahoitusosaamista, ja roolikseni muodostuu talouden ja rahoitusaseman vakauttaminen. Jippiissä kassavirta on kiertänyt hitaasti eikä laskutus ole toiminut, Copeland ruoti.

Copeland painotti, että yhtiö jatkaa voimakkaalla kasvu-uralla vastakin, jos kohta vauhti rauhoittuu aiemmin ilmoitetusta 285 miljoonan euron liikevaihtotavoitteesta ensi vuodelle.

Tänä vuonna liikevaihdon arvioidaan jäävän noin sataan miljoonaan euroon.

Viime vuonna Jippiin liikevaihto oli noin 35 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta vajaat 50 prosenttia tulee tänä vuonna Suomesta, ensi vuonna Suomen osuus keikahtaa yli 50 prosentin.

Konsernin tulos jää tänä vuonna selvästi tappiolle. Suurin osa tappioista tulee Saksasta. Ensi vuoden tuloksen yhtiö uskoo kipuavan jo plussan puolelle saneeraus- ja muiden toimien ansiosta.

Taloutta kuntoonosakeannilla

Jippii-konsernin rahatilanne on tällä hetkellä erittäin tiukka, ja siksi yhtiön hallitus esittää yhtiön osakepääoman korottamista kahdella suunnatulla osakeannilla vielä tämän vuoden aikana. Yhden osakkeen hinnaksi esitetään 0,5 euroa. Osakeanneista päätetään ylimääräisessä yhtiökokouksessa 28. syyskuuta.

Sen sijaan kesäkuussa päätettyä osakepääoman korotusta Jippii ei pane täytäntöön.

Tuoreimmat osastosta