Tehtaista parkkipaikkoja? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hynix ongelmissa: muistit myydään alle kustannusten

Tietokoneiden muistipiirien valmistajat elävät synkkiä aikoja. Normaalien tietokonemuistien hinnat ovat laskeneet rankasti. Esimerkiksi 64 Mt:n 133 MHz:n D-Ram-siruista maksetaan 75 senttiä kappaleelta, mikä on puolet alle omakustannushinnan. Tämän vuoksi maailman kolmanneksi suurin muistivalmistaja Hynix on kaatumaisillaan.

3.9.2001 9:57

Hynixin elämää tekee surkeaksi vielä se, että se on melkoisissa rahoitusonglemissa. Muistipiirien myyminen tappiolla on jatkunut jo nelisen kuukautta - tappiollinen myynti ei ole Hyniuin yksinoikeus, mutta muut valmistajat eivät ole vielä niin syvässä jamassa.

Hynix tarvitsisi pikimmiten 390 miljoonaa dollaria pysyäkseen mukana busineksessa. Bloomberg tutki aasialaisten investointipankkien halukkuutta tukea Hynixiä, mutta nämä suhtautuivat nihkeästi sen luototukseen. Tämä siirtää paineet muistivalmistajan kotimaahan Koreaan, jonka pankit ovat aiemmin kieltäytyneet myöntämästä lisärahoitusta.

Kyseessä on jo toinen kerta kolmen kuukauden sisällä, kun Hynix tarvitsee lisärahoitusta. Ensimmäisen kerran se turvautui osakeantiin kesäkuussa, jolloin se sai 1.25 miljardin dollarin edestä lisärahoitusta.

Yrityksen koko rahoitusgäppi on kuitenkin noin neljä miljardia dollaria, joten se tarvitsee kipeasti lisärahoitusta selvitäkseen. Lisäksi se tarvitsee rahaa investoidakseen uusiin tuotantovälineisiin pysyäkseen kilpailukykyisenä mm. arkkikilpailijansa ja maanmiehensä itseään suuremman Samsungin ja Micron Technologyn kanssa.

Erään analyytikon kommentin mukaan parasta alan kannattavuudelle olisi Hynixin kaatuminen ja tuotantolaitosten muuttaminen parkkipaikoiksi.

Hynixiä luotottavien pankkiirien kokous pidetään tänään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?