200106144 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Leaving On A Jet Plane

Julkaistu: 29.10.2001 21:24

Reilut 31 vuotta sitten huojuin Coloradon yliopiston Denverin kampuksen urheiluareenan katsomossa ja lauloin pala kurkussa laulua I?m Leaving On A Jet Plane. Takana oli vaihto-oppilasvuosi Kaliforniassa ja parin viikon bussikiertomatka Yhdysvaltain läntisissä osavaltioissa. Hyvästijättö bussimatkalla tutuksi käyneille vaihto-oppilaskavereille tarjosi tilaisuuden halailla useampaan otteeseen hyvästiksi 180-senttiset islantilaisjumalattaret ja punastella reilujen hollantilaistyttöjen rutistuksessa.

Nyt olen jälleen samassa tilanteessa. Neljän vuoden työrupeaman jälkeen on aika heittää hyvästit New Yorkille ja Taloussanomien lukijoille. Seuraavan kolumnin New Yorkista tälle palstalle kirjoittaa Taloussanomien uusi Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Merja Saarinen.

Lehtien on järkevää vaihtaa kirjeenvaihtajiaan ennen kuin nämä vallan heittäytyvät asemamaansa alkuasukkaitten tavoille ja menettävät vähäisenkin tuntuman kotimaansa todellisuuteen.

Talouslehden palstoilla kuluneita neljää vuotta voi summata muutamilla tunnusluvuilla. Teknologiapainotteisen Nasdaq-kaupankäyntijärjestelmän kokonaisindeksi oli 28. elokuuta 1997 pörssipäivän päättyessä 1 581,32 pisteessä ja tasan neljä vuotta myöhemmin, viime tiistaina, päätösluku oli 1 864,98 pistettä. Nasdaq kasvoi neljässä vuodessa 17,9 prosenttia. Nasdaqia laaja-alaisempi S&P 500 -indeksi nousi samana ajanjaksona 28,5 prosenttia ja vanhakantainen Dow Jonesin teollisuusosakeindeksi kohosi 32,9 prosenttia.

Jos kuka tahansa sijoituspankin pörssistrategi olisi esitellyt syksyllä 1997 noita lukuja neljän vuoden markkinaennusteenaan, hän olisi löytänyt itsensä hyvin pian kadulta. Eihän tässä näin pitänyt käydä!

Kirjeenvaihtajavuoteni Yhdysvalloissa osuivat historiallisesti mielenkiintoiseen internet-huuman ensimmäiseen uho- ja tuhovaiheeseen. Minulla oli tilaisuus tavata sekä suurella koohotuksella Nasdaqiin saateltujen dot-com-yritysten märkäkorvaisia toimitusjohtajia että osallistua neljä vuotta myöhemmin työttömien internet-ammattilaisten pestuuiltamaniin, jossa ei enää ollut tarjolla aitoa samppanjaa tai Royal Beluga -kaviaaria kuten taannoisissa listautumispippaloissa.

Uskon Merja Saarisen kuitenkin vielä ennen pitkää kirjoittavan tämän lehden lukijoille teknologiayritysten uudesta ja toivottavasti vahingoista viisastuneesta noususta. Yhdysvaltain talouselämä on aina antanut tilaa epäonnistumisille ja uudelle yrittämiselle.

Teollisen vallankumouksen alkuvaiheessa itärannikolla epäonnistuneet yrittäjät matkasivat länteen uusien mahdollisuuksien perässä. Yhdestä kaupunkipahasesta ratakiskon päällä tervassa ja höyhenissä kieritelty käärmeöljykauppias saattoi löytää onnensa jo seuraavasta piirikunnasta. Näin tässä käy nytkin.

Hyödyllisimpänä muistona New Yorkin vuosien internet-huumasta tuon kotiin erään manan majoille menneen uusmediayhtiön lahjoittaman kissankarvojen harjaustelan, jolle löytyy aina käyttöä sen jälkeen, kun on joutunut mirrejä halailemaan.

Tuoreimmat osastosta