200103202 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maailman talous hidastui kävelyvauhtiin

Yhdysvallat veti maailman taloudet hurjaan kasvuun 1990-luvulla. Nyt veturi ei kulje entiseen tapaan ja taloudet yskivät kautta maailman.

29.10.2001 22:07

Ensin hyvät uutiset: Maailman talous kasvaa tänäkin vuonna pari prosenttia. Konsensusennusteet lupaavat vauhdin paranevan ensivuonna.

Ja sitten huonot: Ennusteet voivat olla väärässä. Tänä vuonna maailman johtavien talouksien kasvuennusteita on todennäköisesti pudotettu enemmän ja nopeammin kuin kertaakaan sitten vuoden 1973 öljykriisin.

Maailman talousviisaat ovat kuitenkin kahdesta asiasta yksimielisiä. Ensinnäkin: Japanista ei kannata odottaa hyviä uutisia vielä vähään aikaan, sillä deflaation kanssa kamppailevan talouden sisäiset ongelmat ovat niin suuret. Merkittävä Japani kuitenkin on. Se on maailman toiseksi suurin talous, yksinään suurempi kuin Aasian muut maat yhteensä. Toiseksi: Yhdysvallat on maailman ehdoton talousveturi, joka määrää maailman talouden tahdin. Yhdysvaltojen osuus maailman yhteenlasketusta bkt:sta on melkein kolmannes. Moni pitää myös amerikkalaistaloutta maailman ylivoimaisesti tehokkaimpana ja joustavimpana.

Yhdysvalloille ja Japanille on yhteistä kotimarkkinavetoisuus: kulutuskysynnän osuus kansantuotteesta on Yhdysvalloissa 70 prosenttia, Japanissa vastaava luku on 50 prosenttia. Kumpikin talous nousee tai kaatuu kotimaisen kulutuksen tahdissa.

Immuuneja ulkomaailmalle eivät nämäkään jätit ole: öljyn hinta, valuuttakurssien muutokset sekä muiden talouksien ongelmat tuntuvat Yhdysvalloissa ja Japanissakin, vaikkakin heikompina kuin esimerkiksi Suomessa. Yhtälailla ulkomaisten tytäryhtiöiden tulokset vaikuttavat lopulta myös japanilaisten ja amerikkalaisten yhtiöiden tuloksiin ja pörssikursseihin.

Nykyinen tilanne on harvinainen, koska melkein kaikkialla synkistellään samaan aikaan. Kasvuennusteita on tänä vuonna pudotettu roimasti sekä Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa. Poikkeuksen tekee Kiina, jonka bkt:n odotetaan kasvan tänä vuonna yli seitsemän prosenttia. Kiinakin on kaikesta avautumisestaan huolimatta kotimarkkinatalous: viennin osuus on hieman alle 20 prosenttia bkt:stä.

Rajuimmin Yhdysvaltain talouskasvun hiipuminen koettelee viennistä riippuvaisia maita. Aasissa uhreja ovat alueen avoimet, kehittyneet ja vauraat taloudet kuten Singapore, jonka sanotaan olevan syvimmässä taantumassa 15 vuoteen.

– Singapore, Hongkong, Taiwan ja Malesia ovat USA:n it-kysynnän hiipumisen uhreja. USA:n osuus näiden maiden viennistä on noin neljännes ja elektroniikan osuus niiden viennistä nousee jopa yli 60 prosentin, sanoo liiketoimintajohtaja Topi Vesteri Finnverasta.

Maariskien arviointi on vientitakuita suomalaisille yrityksille myyvän Finnveran keskeistä osaamista.

Kaakkois-Aasian ongelmatrio Thaimaa, Filippiinit ja Indonesia kärsivät myös samasta syystä. Indonesiaa tosin auttavat öljytulot, joita ilman maan tilanne olisi Vesterin arvion mukaan kriittinen.

Aasian maita työntävät ahdinkoon siis tismalleen samat asiat, jotka auttoivat niitä toipumaan ällistyttävän nopeasti vuoden 1997 kriisistä. Tuolloin hoito-ohjelmaan kuuluivat myös valuuttojen vapaa pudotus sekä julkisen kysynnän paisuttaminen tuki- ja apupaketeilla. Tämän vuoksi taloudet ovat nyt myös velkaisia.

– Nyt kun vienti hiipuu paljastuu, että monet edellisen kriisin aiheuttaneet rakenteelliset heikkoudet ovat edelleen korjaamatta: yritykset ovat edelleen velkaisia, pankit ovat heikkoja, talouksissa on paljon ylikapasiteettia ja lainsäädäntö on heikko, luettelee Vesteri.

Tilanne näyttää kohtuullisen synkältä myös Latinalaisessa Amerikassa, jonka suurimmat taloudet ovat pahoissa vaikeuksissa.

Meksiko on ollut taantumassa huhtikuusta lähtien. Brasilia on niin ikään vaikeuksissa ja Argentiina likviditeettikriisin partaalla.

Nopeaa kasvua etsivä sijoittaja joutuu tänä vuonna pelaamaan upporikasta ja rutiköyhää, sillä vauhtia löytyy todennäköisesti vain kehittyviltä markkinoilta kuten Venäjältä, Kiinasta ja Itä-Euroopasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?