200108441 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Privanet madaltaa kynnystä

28.10.2001 23:53

Runsas vuosi sitten perustettu Privanet Capital pyrkii madaltamaan pääomasijoittamisen kynnystä. Yritys tarjoaa listaamattomille yrityksille mahdollisuuden hakea rahoitusta perinteisten suursijoittajien lisäksi yksityissijoittajilta ja vastaavasti yksityissijoittajille uuden tavan sijoittaa listaamattomiin yrityksiin.

Privanetin toimitusjohtaja Tapio Niemi toivoo, että toiminnassa on ensi kesään mennessä mukana 20 pääomaa hakevaa asiakasyritystä ja näiden rahoittajina 2 000 sijoittajaa. Niemi luettelee kaksi perustetta, miksi tavoitteet eivät ole haihattelua:

– Ensiksikin Suomessa on tuhansia sellaisia yrityksiä, jotka voisivat hyödyntää pääomamarkkinoita, jos kynnys olisi matalampi. Nythän pörssissä ja suurten pääomasijoittajien salkuissa on vain erittäin pieni osa potentiaalisista yrityksistä. Toiseksi meillä on jo tuhansia yksityissijoittajia, joiden osakeomistukset ovat yli miljoona markkaa ja jopa kymmeniä miljoonia markkoja, mutta perinteisissä pääomarahastoista heistä on mukana vain kourallinen.

Kaksi Privanetin tytäryhtiötä, Privanet Ventures ja Privanet Securities, sai heinäkuussa sijoituspalveluyrityksen toimiluvan. Niemen mukaan rahoitusta hakevien yritysten ja sijoituskohteita etsivien sijoittajien on tarkoitus tavata toisensa juuri näiden yhtiöiden avulla.

Työnjako on karkeasi sellainen, että Privanet Ventures etsii pääomaa tarvitsevat yritykset ja Privanet Securities myy liikkeeseenlaskettavat arvopaperit ja välittää niillä sijoittajien kesken käytävää kauppaa. Kaupankäynnissä Privanet toimii arvopaperivälittäjänä, joka julkaisee sijoittaja-asiakkaiden antamia osto- ja myyntitarjouksia ja lyö kaupat lukkoon sijoittajien puolesta. Sen sijaan Privanet ei aio itse toimia pääomasijoittajana sen enempää kuin jälkimarkkinoiden markkinatakaajana.

Niemen mukaan yrityksen toimintamalli poikkeaa perinteisestä niin sanotusta matching-palvelusta, jolla yrityksiä ja pääomasijoittajia on aikaisemminkin saatettu yhteen. Yksityissijoittajien sijoitukset listaamattomissa yrityksissä ovat Niemen mukaan olleet tyypillisesti puolen miljoonan markan luokkaa. Privanetin tavoite on koota useiden yksityissijoittajien sijoituksia yhteen noin 5–10 miljoonan markan kertasijoituksiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?