Jippiin suuromistajan kaupat Ratan tiedossa

Rahoitustarkastus on tietoinen Jippiin hallituksen puheenjohtajan Ilpo Kuokkasen yhtiön Tietoklusterin osakemyynneistä. Tietoklusterin salkku keveni runsaalla 300 000:lla Jippiin osakkeella 17.-21. elokuuta eli hieman ennen kuin yhtiö ilmoitti vetäytyvänsä Saksasta.

28.8.2001 13:23

Jippiin toimitusjohtaja Harri Johannesdahl kertoi eilen Arvopaperi Onlinelle, että sisäpiirikaupoista ei ole kysymys. Hänen mukaansa Tietoklusterin Jippii-osakkeita on ollut vakuutena, ja vakuusarvon tippuessa pantinhaltija on turvautunut pakkomyynteihin.

"Olemme tietoisia tästä tapauksesta", kertoo markkinavalvoja Tero Kurenmaa Ratasta. Hän ei kommentoinut sitä, ottaako Rata Jippii-kaupat syyniin.

Ilpo Kuokkasen Tietoklusteri on Jippiin toiseksi suurin omistaja Rauno Puolimatkan Auratum Internationalin jälkeen. Ennen osakemyyntejä Tietoklusteri omisti Jippiistä 9,1 prosenttia.

Yleisellä tasolla asiaa arvioineen Kurenmaan mukaan ei ole mahdollista sanoa suoralta kädeltä, onko pantinhaltijan pakkomyynneissä kyse sisäpiirikaupoista vai ei. Ratkaisevaa on se, kuinka myyntipäätös syntyy.

Jos pantinhaltija realisoi osakkeet oman päätöksensä mukaan ilman sisäpiiritietoa, mitään hämärää ei Kurenmaan mukaan voida osoittaa tapahtuneeksi. Jos taas pantinantaja määrittää juuri tietyt osakkeet myytäviksi, sisäpiiritiedon väärinkäyttö voi tulla kyseeseen.

Kurenmaan mukaan panttitapauksissa on oleellista tietää se, olisiko ollut mahdollista realisoida jotain muuta omaisuutta kuin osakkeet, joiden myyntiin voi liittyä sisäpiiritiedon väärinkäyttöä.

[]Tommi Melender on Arvopaperi-lehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?