Eväät levällään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elcoteq irtisanoo 1 500 työntekijää

Elcoteqillä voisi mennä paremminkin: ensin yhtiön pääomistaja Antti Piippo jättää hallitustyöskentelyn toistaiseksi ja tänään maanantaina yritys ilmoittaa 1 500 henkilön irtisanomisista - "sopeuttamistoimena".

27.8.2001 12:54

Yrityksen tiedotteessa - jossa tärkeysjärjestyksessä ilmoitetaan ensin saavutettavat kulusäästöt 16 miljoonaa euroa vuositasolla - ja vasta sitten irtisanottujen määrä, arvioidaan säästöjen vaikutusten näkyvän kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Yritys vähentää tänä vuonna rajusti henkilöstöään. Yhdessä aiempien 1 500 henkilön irtisanomisten myötä, nousee lähtöpassin saaneiden määrä jo 3000:een. Yrityksen henkilöstön määrä tällä hetkellä on 9 500.

Näin ollen 11 000 henkilön yrityksestä lähtee siten tänä vuonna miltei 30 prosenttia työpaikoista.

Täysimääräisesti säästövaikutukset parantavat yhtiön tulosta vuoden 2002 alusta lähtien, yritys väittää.

Irtisanomiset ja sopeutusohjelma koskevat kaikkia Elcoteqin yksikköjä ja toimintoja.

- Tällä ohjelmalla sopeutamme Elcoteqin kapasiteetin ja toiminnan vastaamaan nykyistä ja näköpiirissä olevaa kysyntää. Ohjelma parantaa olennaisesti konsernin tuloksentekokykyä vaarantamatta kuitenkaan kykyämme palvella asiakkaita kysynnän jälleen kääntyessä kasvuun. Toimiala odottaa kasvun elpyvän jälleen ensi vuonna, eikä meillä ole syytä poiketa tästä käsityksestä, Elcoteqin toimitusjohtaja Hannu Bergholm sanoo.

Tuotanto halpatuotantomaihin

Sopeutusohjelman mukaan tuotanto siirretään "entistä selvemmin lähelle markkinoita edulllisen kustannustason maihin".

Tähän liittyy myös se, että yritys muuttaa Lohjan tehtaansa suursarjatuotannosta suunnittelu- ja tuotannollistamispalveluja tuottavaksi yksiköksi, joka toimii asiakkaiden tuotekehitystyön rinnalla ja jatkeena.

Tämän seurauksena yksin Lohjalta vähenennetään väkeä 800:sta noin 540 henkilöön, joista noin 60 kohdalla tämä merkitsee irtisanomista.

Toiminnot myös siirretään yhteen kiinteistöön Lohjalla. Nämä asiat yritys tiedottikin jo aiemmin, kuten myös Saksan toimintojen muutokset.

Sopeutusohjelman avulla Elcoteq ottaa nykyisen kapasiteetin entistä tehokkaampaan käyttöön. Kapasiteettileikkaukset se pyrkii toteuttamaan siten, että konserni pystyy kysynnän sitä edellyttäessä palaamaan nopean kasvun vaiheeseen.

Sekä Puolassa, Virossa, Meksikossa että Unkarissa yritys vähentää myös henkilöstöään ja pohtii Wroclawiin rakenteilla olevan uuden tehtaan myyntiä.

Kiinassa Elcoteqin toiminta kasvaa sekä Dongguanin että Pekingin tehtailla, ja henkilöstömäärien odotetaan kasvavan jonkin verran vuoden loppua kohti. Nykyisin Elcoteqin palveluksessa on noin 1 750 henkilöä Kiinassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?