200105395 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paavienja keisarienrahoittajia

28.10.2001 21:57

?Kun raha kirstuun kilahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa?, lupasivat keskiajan katoliset kirkonmiehet. Anekirstujen avaimet olivat Fuggereilla, jotka perivät joka toisen anekolikon ?varainhoitopalkkiokseen?.

Suvun valta ja vauraus kasvoivat hitaasti, mutta varmasti aina siitä lähtien, kun kutoja Hans Fugger 1367 muutti maaseudulta Augsburgin kaupunkiin ja eteni hyvään asemaan naimalla kutojakillan johtajan tyttären.

Hansin pojat jatkoivat isänsä ammattia, kävivät kauppaa kankailla, ja alkoivat hoitaa hienovaraisesti maallista mammonaa keränneiden kirkonmiesten varoja. Suvulle merkittäviksi muodostuneet suhteet Habsburgien hallitsijasukuun solmi Hansin pojanpoika Ulrich, joka oli kaukonäköinen ja vaatetti Augsburgiin tulleen prinssi Maximilianin velaksi 1473.

Prinssi nousi aikanaan keisariksi ja tarvitsi yhä enemmän rahaa valtakuntansa laajentamiseen ja ylelliseen elämään. Vastineeksi hän antoi Fuggereille hopea- ja kuparikaivoksia ja maatiluksia. Suvun kaupankäynti laajeni kankaista metalleihin ja löytöretkillä saatuihin mausteisiin.

Varsinaiseen kukoistukseen liiketoimet nosti veljiensä kuoleman jälkeen ohjaksiin tarttunut Jakob Rikas (1459-1525). ?Jakob Fugger oli taloudelle sitä mitä Leonardo da Vinci taiteelle ja Erasmus Rotterdamilainen tieteelle: uuden ajan ihminen?, luonnehtii suvun historiaa kirjoittanut Franz Herre.

Jakob oli nuorena poikana kauppiaan opissa Venetsiassa, jossa oli tuohon aikaan ollut jo parisataa vuotta pankkitoimintaa. Myöhemmin hän solmi suhteet Medicin perheeseen ja Paavi Sikstus IV:n, joka myi aneita rahoittaakseen Pietarinkirkon rakentamista ja Michelangelon maalauksia Sikstuksen kappeliin.

Suhteiden ohella Jakob Rikas ymmärsi myös tiedon merkityksen. Fuggerien kirjeenvaihtajat raportoivat säännöllisesti yhtiön kymmenistä asemapaikoista Lontoosta Napoliin ja Budapestistä Antwerpeniin. Regensburgilaisen Thurn und Taxisin ruhtinassuvun kuriirit kiidättivät aikansa ensimmäiset talousuutiset perille Augsburgiin muutamassa päivässä.

Fuggeritkin olivat nousseet keisarin armosta aateliin, ja suvun vaurauden paisuminen lietsoi kateutta ja ilkeämielisyyttä. Jakob päätti parantaa mainetta rakennuttamalla 1510-luvulla Fuggerein, jonka runsaat sata asuntoa vuokrattiin nimellistä summaa vastaan ilman oma syytään köyhyyteen ajautuneille, ahkerille ja kunniallisille työläisille.

Suvun säätiö ylläpitää Fuggereita edelleen, ja 60 neliön asuntojen vuokra on nykyisin 1,72 Saksan markkaa vuodessa.

Suvun mahti saavutti huippunsa ja kääntyi laskuun Jakobin veljenpojan Antonin (1493-1560) kaudella. Eurooppa oli murroksessa: Habsburgit menettivät vähä vähältä valtansa eivätkä kyenneet maksamaan tähtitieteellisiksi paisuneita velkojaan, Lutherin uskonpuhdistus heikensi katolista kirkkoa, ja talonpojat ja kaivostyöläiset kapinoivat.

Myöhemmin Fuggerit ovat keskittyneet maa- ja metsätalouteen Augsburgin ja Ulmin välille sijoittuvilla tiluksillaan ja suosineet taiteita ja tieteitä. Yksittäiset suvun jäsenet ovat pitäneet yllä perinteitä sijoittumalla pankkeihin ja politiikkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?