Tilaukset harvassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elektroniikan ja metallin tulevaisuus synkistyy

Julkaistu: 21.8.2001 15:00

Metalli- ja elektroniikkateollisuuden on loppuvuonna aiempaa työläämpää saada uusia tilauksia. Tästä kielii tarjouspyyntöjen väheneminen. Tuore suhdanneraportti ennakoi, että tuotannossa jäädään loppuvuonna viime vuoden lukujen alapuolelle.

Metalliteollisuuden keskusliiton toimitusjohtaja Matti Mäenpää huomauttaa talouden näkymien heikentyneen kesän aikana.

- Metalli- ja elektroniikkateollisuuden asiakasyritykset vähentävät tai ainakin lykkäävät investointejaan. Tämä ennakoi viimeaikaista haastavampia aikoja alamme yrityksille Suomessa, Mäenpää sanoo.

Elektroniikateollisuus sai toisella vuosineljänneksellä markkamääräisesti seitsemän prosenttia enemmän tilauksia kuin vuosi takaperin. Tilauskannan arvo pysytteli kesäkuussa vuodentakaisella tasolla.

Kone- ja metalliteollisuuteen tipahteli uusia tilauksia viisi prosenttia viime vuotta enemmän. Tilauskantaa oli kesäkuussa myös viisi prosenttia tuhdimmin kuin vuosi takaperin. Metallien jalostuksessa kysyntä Euroopan päämarkkinoilla pysyi hyvänä.

Tuotantopuolella elektroniikkateollisuus taantui toisella vuosineljänneksellä 12 prosenttia. Kone- ja metalliteollisuuden tuotanto ylsi edelleen kolmen prosentin kasvuun. Metallien jalostuksessa tuotanto kasvoi hieman, mutta on loppuvuonna supistumaan päin.

[]Tommi Melender on Arvopaperi-lehden toimittaja.

Tuoreimmat osastosta