200104407 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VM suunnittelee syksylle ylimääräistä talousennustetta

Julkaistu: 28.10.2001 22:33

Ministeriö ei aio rukata kasvuennustettaan syyskuun suhdannekatsaukseen

Valtiovarainministeriö (VM) aikoo säilyttää talouden kasvuennusteensa ennallaan syyskuun alussa ilmestyvässä laajassa suhdannekatsauksessaan.

Sen sijaan ministeriö pohtii parhaillaan, pitäisikö sen antaa nykyisessä herkässä suhdannetilanteessa uusi ennuste vielä myöhemmin syksyllä.

Talousennusteiden mahdollinen tihentäminen kertoo poikkeuksellisen epävarmasta suhdannenäkymästä, sillä yleensä Valtiovarainministeriö antaa ennusteita vain kolme kertaa vuodessa: kaksi keväällä ja yhden syksyllä.

Suhdanne-ennusteellakeskeinen merkitys

VM valmistelee parhaillaan syksyn laajaa katsaustaan, jossa analysoidaan yksityiskohtaisesti talouden tilaa. Syksyn katsaus on joka vuosi myös valtion budjetin liitteenä.

– Olemme perinteisesti julkistaneet suhdanne-ennusteen syyskuussa, helmi–maaliskuussa ja loppukeväästä. Nyt kun suhdannekehitystä seurataan suurennuslasin kanssa, on hyvä kysymys, onko meillä aihetta päivittää ennustetta syksyn aikana. Päätöksiä ei ole vielä tehty, sanoo kansantalousosaston ylijohtaja Martti Hetemäki.

VM:n suhdanne-ennusteella on keskeinen merkitys, koska se kertoo hallituksen näkemyksen kansantalouden tilasta ja kehityssuunnasta. Muut suhdanne-ennustajat luonnollisesti vertaavat omia näkemyksiään tarkasti VM:n ennusteisiin.

Heinäkuun ennustepysyy ennallaan

Parin viikon kuluttua ilmestyvään laajaan syyskatsaukseen ei ole näillä näkymin odotettavissa suuria ennustemuutoksia, sillä valtiovarainministeriö muutti yllättäen heinäkuussa jyrkästi aiempia ennusteitaan.

– Olemme antaneet arviomme suhdannekehityksestä heinäkuussa budjettivalmistelujen pohjaksi, tyytyy Hetemäki toteamaan.

Kun ministeriö vielä loppukeväästä arvioi Suomen kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 3,7 prosenttia, uudessa ennusteessa kasvuvauhdiksi ennakoidaan 2,7 prosenttia. Ensi vuoden kasvuarviota laskettiin kolmesta prosentista 2,5:een.

Ministeriön mukaan ennusteiden rukkaaminen johtui lähes yksinomaan arvioitua matalammasta viennin kasvusta eli maailmantalouden yleisistä ongelmista.

– Viime viikkojen tiedot kansainvälisestä taloudesta eivät ole olleet yhtään sen parempia kuin aiemminkaan. Toisaalta ei ole myöskään tullut mitään uutta tietoa, joka horjuttaisi nykyistä peruskäsitystä tyydyttävästä kotimaisesta kehityksestä, sanoo Hetemäki.

Tuoreimmat osastosta