20010386 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinassa toimii liki 200 suomalaisyritystä

30.10.2001 0:04

Suomalaisia yrityksiä toimii Kiinassa tällä hetkellä vajaat 200.

Suurin Kiina-buumi osui vuosiin 1994–2000. Nokia on luonnollisesti suurin. Nokia on investoinut Kiinaan 1,7 miljardia dollaria. Sillä on maassa seitsemän tehdasta ja henkilökuntaa noin 5 700, neljännes Nokian Suomen työntekijämäärästä.

Kymmenen prosenttia Nokian liikevaihdosta kertyi viime vuonna Kiinasta. Kiinan merkitys Nokialle on kasvanut jyrkästi viime vuosina.

– Myynnillä mitattuna Kiina on noussut viidessä vuodessa kymmenenneltä sijalta kakkoseksi Yhdysvaltain jälkeen. Kiina on meille ehdottoman tärkeä markkina, painottaa Nokian viestintäjohtaja Lauri Kivinen.

Kärkipaikkaan on vielä matkaa. Yhdysvaltain osuus Nokian myynnistä oli viime vuonna 17,5 prosenttia, kun Kiinan osuus oli 10 prosenttia. Suomen siivu oli 1,6 prosenttia.

Kivinen painottaa, että yli puolet Nokian myynnistä koostuu tuotteista, jotka on myös valmistettu siellä. Lisäksi Nokia vie Kiinan tehtailla valmistettuja tuotteita muihin maihin, yksistään viime vuonna noin 10 miljardin markan edestä.

Muita merkittäviä suomalaisyhtiöitä ovat Metso, UPM-Kymmene, Kone ja Fortum. Metsolla oli henkilöstöä Kiinassa vuoden 2000 lopussa 1 800 osakkuusyritysten työntekijät mukaan laskettuina. Aasian ja Tyynenmeren markkina-alueen prosenttiosuus Metson liikevaihdosta oli 12 prosenttia vuonna 2000.

Kiinan osuus Metsäjätti UPM-Kymmenen liikevaihdosta on noin prosentin luokkaa eli liki 600 miljoonaa markkaa. Yhtiöllä on Kiinassa paperitehdas, tarralaminaattitehdas, edustusto sekä myyntikonttoreita eri puolilla maata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?