200105170 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU:n laajeneminenjakaa mielipiteet Itävallassa

Julkaistu: 28.10.2001 17:58

Teollisuutta houkuttelevat uusien jäsenmaidenmarkkinat, ay-liike pelkää satojen tuhansien muuttoaaltoa

EU:n itälaajeneminen kuohuttaa tunteita poliittisten ristiriitojen jo ennestään repimässä Itävallassa.

Teollisuus haluaa avata rajat jäsenyyttä hakeneisiin naapurimaihin mahdollisimman nopeasti. Ammattiyhdistysliike pelkää ihmistulvaa idästä ja vaatii mahdollisimman pitkiä siirtymäaikoja työvoiman vapaalle liikkumiselle.

Keskustelua ovat sähköistäneet entisestään äärioikeistolainen Vapauspuolue FPÖ ja sen voimahahmo Jörg Haider, joka on nostamassa seuraavaksi vaaliteemakseen EU:n laajenemisen vastustamisen.

Itävallan ammattijärjestöt ovat Haiderin kanssa eri mieltä lähes kaikesta mahdollisesta, mutta uusien jäsenmaiden ottamisen ehdoista ja aikatauluista kiistakumppanit ovat samoilla linjoilla.

– Itävallassa on jo nyt arviolta 100 000 laitonta työntekijää. Rajojen täydellinen avautuminen kiihdyttäisi huomattavasti muuttoliikettä. Ay-liikkeen suurin huoli on työpaikkojen säilyminen, kansainvälisten asiain päällikkö Karl-Heinz Nachtnebel Itävallan ammatillisesta keskusjärjestöstä ÖGB:stä painottaa.

Nachtnebelin mukaan ay-liike haluaa vähintään seitsemän vuoden siirtymäajat työvoiman vapaalle liikkumiselle Itävallan ja uusien jäsenmaiden välillä.

Ay-liike pelkäämuuttovirtaa Puolasta

Erityisen huolissaan ammattiyhdistykset ovat suurimman hakijamaan Puolan siirtotyöläisistä.

Sen sijaan nopeasti vaurastuneesta Sloveniasta Nachtnebel odottaa varsin vähäistä ihmisvirtaa.

– Siirtymäkaudet tulee katsoa kunkin tulevan jäsenmaan kanssa erikseen. Ja kauden aikana on oltava mahdollisuudet tarkistuksiin, jos ongelmia ilmenee, Nachtnebel hahmottelee.

Nachtnebelin mukaan rajojen avaaminen työvoimalle tuntuu eri tavalla Itävallan osavaltioissa, joten siirtymäkaudet tulisi räätälöidä alueellisesti. Hän kaipaa myös tarkkaa toimialakohtaista erittelyä.

– Ravintola- ja rakennusalalla paineet ovat kovimmat, Nachtnebel sanoo.

Ilman ulkomaalaisten työpanosta Itävalta ei kuitenkaan tulisi toimeen päivääkään. Erityisen selvästi tämä näkyy elokuussa kuumimmillaan käyvällä turistikaudella, jolloin monet hotellit ja ravintolat pyörivät täysin Unkarista, Tsekistä, Puolasta ja muualta Itä-Euroopasta tulevien sesonkityöntekijöiden voimin. Myös sadonkorjuuseen haalitaan lisätyövoimaa idästä.

Idänkauppatalouskasvun perusta

Itävallan teollisuus- ja työnantajajärjestöt kannattavat lämpimästi rajojen avaamista ja kaupan täydellistä vapauttamista tulevien jäsenmaiden kanssa mahdollisimman nopeasti. Työntekijöiden liikkumisen lisääminen on yritysten mielestä tärkeää jo siitä syystä, että väestön ikääntymisen myötä Itävaltaa uhkaa lähivuosina työvoimapula.

Sosialismin kaatuminen avasi ovet itävaltalaisille vientituotteille ja sijoituksille, mikä on ekonomistien mukaan ollut Itävallan vakaan talouskasvun yksi perusta kymmenen viime vuoden aikana.

Suurten yhtiöiden lisäksi Itä-Eurooppaan ovat perustaneet tuotantolaitoksia ja tytäryhtiöitä sadat pienet ja keskisuuret itävaltalaisyritykset. Myös pankit ovat avanneet sivukonttoreita ja tehneet yritysostoja itäisistä naapurimaista.

Tuoreiden mielipidetiedustelujen mukaan 42 prosenttia itävaltalaisista vastustaa uusien jäsenmaiden ottamista, ja Jörg Haider yrittää käyttää äänestäjien epäröintiä hyväkseen kääntääkseen puolueensa hiipuvan kannatuksen nousuun ennen vuoden 2003 parlamenttivaaleja.

Tuoreimmat osastosta