2001012507 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valuuttamääräisten kiinalaisosakkeiden veto hiipuu&tab;&tab;

Julkaistu: 28.10.2001 19:21

Shanghain ja Shenz-henin pörssien ulkomaan valuutoissa hinnoitelluista kiina-laisyhtiöiden osakkeista koostuvien b-listojen indeksit ovat laskeneet jyrkästi toukokuun lopulta lähtien. Niiden luisu ei juuri poikkea maailman muiden osakemarkkinoiden kesän aikaisesta kehityksestä, mutta se saattaa silti olla merkki kehittyvästä ongelmasta. Kiinan omassa valuutassa juanissa hinnoiteltujen a-listojen indeksit ovat käyttäytyneet huomattavasti b-indeksejä rauhallisemmin.

Shanghain USA:n dollareissa ja Shenzhenin Hongkongin dollareissa noteeratut osakkeet kääntyivät nousuun helmikuun lopussa Kiinan viranomaisten avattua valuuttamääräisten osakkeiden kaupan myös kiinalaisille sijoittajille. Shenzhenin b-osakkeiden indeksi vahvistui helmikuun lopusta toukokuun loppuun 203 ja Shanghain 162 prosenttia, kun molempien a-indeksit nousivat kymmenisen prosenttia. Toukokuun lopusta Shenzhenin b-indeksi on laskenut 37 ja Shanghain 34 prosenttia kummankin a-indeksin pudottua kolmisentoista prosenttia. Valuuttahintaisten osakkeiden kurssit ovat yhä reilusti korkeammalla kuin juaneissa hinnoiteltujen, vaikka ne ovat menettäneet jo puolet helmi-toukokuun pyrähdyksestään.

Kurssien lasku on pinnalta katsoen melko kummallista. Virallisten tilastojen mukaan Kiinan talous kasvaa yhä voimakkaasti, vaikka kasvu onkin hidastumaan päin. Vuoden toisella neljänneksellä kasvua kertyi 7,8 prosenttia vuotta aikaisemmasta ja ensimmäisellä neljänneksellä 8,1 prosenttia. WTO-jäsenyys lupaa kiinalaisyrityksille avoimemman pääsyn maailman kulutustavaramarkkinoille, joilta on luvassa lisää kasvua ja tuloksia, mutta kurssit kuitenkin laskevat.

WTO-jäsenyys saattaa olla yksi selitys valuutoissa hinnoiteltujen kiinalaisosakkeiden alamäelle. Maan talous on viime vuodet kasvanut hallituksen massiivisten investointien varassa, eikä sen pankkijärjestelmässä piilevien luottotappioiden todellista määrää tiedä luultavasti kukaan. Vahva valuutta on heikentänyt tuotannon kilpailukykyä: elokuusta 1997 lukien Kiinan tuonti on kasvanut 90 mutta vienti vain 43 prosenttia Aasian talouskriisin romautettua sen lähimpien naapureiden valuutat.

Kiinan talouden rahamäärä on kasvanut noin 15 prosentin vuosivauhtia eli lähes kaksinkertaista nopeutta talouteen verrattuna, mikä kasvattaa inflaatiopaineita ja kyseenalaistaa juanin ulkoisen arvon ennen pitkää.

Valuutoissa hinnoiteltujen kiinalaisosakkeiden jyrkkä alamäki saattaa olla oire paitsi markkinoiden avautumishuuman hiipumisesta ja voittojen kotiuttamisesta myös siitä, että sijoittajat valmistautuvat juanin ulkoisen arvon laskuun. Kun kiinalaisyritysten tulos ja substanssiarvo määritellään juaneina, alenee valuuttamääräisten osakkeiden arvo nopeasti, mikäli juan heikkenee.

Jos juan muutetaan vapaasti vaihdettavaksi ja kelluvaksi valuutaksi Kiinan WTO-jäsenyyden koittaessa, sen ulkoinen arvo voi yllä luetelluista syistä laskea nopeastikin. Tämä tietää sekä ikävää yllätystä Kiinan markkinoilta kasvua tavoitelleille länsiyrityksille että kovenevaa kilpailua kaikilla kulutustavaramarkkinoilla.

Tuoreimmat osastosta