2001011032 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bayer etsii kumppania Sveitsin lääkefirmoista

30.10.2001 0:33

Epäonnistuneet lääkkeet voivat tuhota koko lääkeyhtiön. Saksalainen Bayer on ilmoittanut, että se harkitsee ensimmäistä kertaa lääkeosansa fuusioimista toisen yhtiön kanssa, jolloin se voisi ottaa uudessa yhtiössä vähemmistöosuuden.

Alaa tuntevat tietävät, että Bayer etsii kumppania sveitsiläisistä Novartiksesta ja Rochesta, mutta myös mahdollisesti ranskalaisesta Sanofista.

Yhtiön pääjohtaja Manfred Schneider sanoi, ettei hän laske pois jopa koko lääkeosan myyntiä, mutta tällainen vaihtoehto on ainakin nyt vielä epätodennäköinen. Bayer-konsernin muut osat ovat maatalous, kemia ja polymeerit.

Schneider ilmoitti, ettei yhtiö aio luopua aikeistaan listautua New Yorkin pörssiin syyskuun lopussa.

Bayer joutui vetämään markkinoilta pois kolesterolia laskevan Baycol/Lipobayn, koska muiden kolesterolia laskevien lääkkeiden kanssa käytettynä lääke voi aiheuttaa kuolemaan johtavaa lihasten heikkenemistä.Yhtiö sanoo tiedossaan olevan 52 ihmistä, jotka ovat kuolleet käytettyään Lipobayta. Bayerin mukaan ei ole vielä todistettu, että nimenomaan Lipobay aiheutti usein iäkkäiden potilaiden kuoleman.

Bayer joutui näin luopumaan miljardin euron liikevaihdosta, joka Lipobaylle oli laskettu täksi vuodeksi. Tulevina vuosina liikevaihdon odotettiin kolmin–nelinkertaistuvan.

Yhtiö joutuu poistamaan vuoteen 2005 mennessä 5 000 työpaikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?