200103870 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Irlanti on menettänyt jo tuhansia työpaikkoja

Kelttiläisen tiikerin talouskasvu tasaantuu

30.10.2001 1:13

Kun amerikkalainen pc-valmistaja Gateway ilmoitti tällä viikolla tuotantolaitostensa sulkemisesta, dublinilaiset säikähtivät. Kaupungin pohjoispuolen tehtaalta työttömäksi joutuu kaikkiaan 900 työntekijää.

Gateway on kuitenkin vain pitkän listan viimeisin irtisanoja, joskin se tuo kerralla keskimääräistä enemmän työpaikkojen menetyksiä. Sanomalehti Irish Independentin pitämän laskelman mukaan maa on tänä vuonna menettänyt jo 6000 työpaikkaa ulkomaisista yrityksistään. Suurin osa näistä edustaa teknologiasektoria.

Vielä viime joulukuussa, kun Motorola irtisanoi 750 työntekijäänsä Irlannissa, heistä peräti 650:lle löytyi välittömästi töitä elektroniikkavalmistaja Celestican leivissä. Tänä vuonna työttömiksi joutuville ei ole ollut yhtä vikkelästi työpaikkoja tarjolla.

Motorolan ja Gatewayn lisäksi irtisanojien joukkoon kuuluvat muun muassa tietokonevalmistaja Dell, alusvaatevalmistaja Ballet, painotalo Smurfit, softayhtiö Dataflex ja leipomotuotteita valmistava Kylemore Foods. Yhteensä tuhansiin nousevat irtisanomiset tuovat ongelmia reilun kolmen miljoonan asukkaan maassa, jollei korvaavia työpaikkoja nopeasti löydy.

Tällä viikolla huonoihin uutisiin reagoi myös Dublinin pörssi, jonka markkina-arvosta leikkaantui 16 miljardia Gatewayn uutisten tultua julki.

Kilpailukyky ei ole mennyt

Irlanti on ollut EU-alueen nopeimmin kasvava maa jo useita vuosia. Sen vuosittainen talouskasvu on ollut monta vuotta peräkkäin kymmenen prosentin tuntumassa tai sen ylikin. Irish Independentin mukaan viime vuonna tähän aikaan maassa syntyi tuhat työpaikkaa päivässä.

Irlantilaiset ekonomistit eivät vielä ole syvästi huolissaan työpaikkojen menetyksistä. Niitä syntyy kuitenkin edelleen teknologiasektorin ulkopuolella ja kaiken kaikkiaan työllisyys saattaa jopa kasvaa tänäkin vuonna.

Irlanti ei myöskään enää välttämättä tarvitse takavuosien kaltaista huikeaa talouskasvua, sillä nyt työmarkkinoille tulevat ikäluokat alkavat olla yhtä pieniä kuin muuallakin Euroopassa. Vielä muutamia vuosia sitten ne olivat huomattavan suuria, koska irlantilaisten lapsiluku laski eurooppalaiselle tasolle vasta 1980-luvun alussa.

Bloxham Stockbrokersin pääekonomisti Alan McQuaid vakuuttaa, ettei kelttiläinen tiikeri suinkaan ole kaatunut, vaan on ottamassa ainoastaan tervetulleita päiväunia. Irlannin talouskasvu yltänee tänäkin vuonna viiteen prosenttiin, jolla maa pitäisi varmasti hallussaan EU:n kärkipaikkaa.

McQuaid ennustaa, että teknologiasektorin huonot uutiset eivät suinkaan ole tältä vuodelta vielä ohi.

Irlannin kilpailukyky ei siltikään ole vaarassa. Edelleen ovat olemassa syyt, jotka alunperin toivat amerikkalaisinvestoijat Irlantiin. Maan täytyy vain odottaa, kunnes teknologiasuhdanteet paranevat. Tietotekniikka ja telekommunikaatio ovat edelleenkin tulevaisuuden kasvualoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?