200104680 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turun musiikkijuhlat on nyt itsenäinen

30.10.2001 1:31

– Turun musiikkijuhlilla on ensi kertaa 40-vuotisen historiansa aikana toimiva, vakavasti otettava organisaatio, joka voi työskennellä sitoutuneesti, iloitsee tapahtuman taiteellinen johtaja, sellisti Martti Rousi.

Klassiseen musiikkiin keskittyneiden juhlien takana seisova Turun musiikkijuhlasäätiö järjesti vielä viime vuonna myös Ruisrockin, jolla on tyystin toisenlainen kävijäkunta, markkinointi ja toteutus. Tapahtumat muodostuivat nopeasti rasitteeksi toisilleen, varsinkin 1990-luvun loppupuolella, jolloin Ruisrock teki miljoonatappiot. Rahoitusvajeen kattamiseksi jouduttiin käyttämään myös musiikkijuhlille osoitettuja varoja. Tänä kesänä Ruissalossa rokattiin Vantaan Festivaalit Oy:n valvonnassa.

– Turun musiikkijuhlien tulos voidaan ennustaa jo puoli vuotta ennen tapahtumaa muutaman sadan tuhannen markan tarkkuudella, mutta Ruisrockin tapauksessa se oli mahdotonta. Koskaan ei tiennyt, tuleeko tappiota vai voittoa ja kuinka paljon.

– Mutta tästä eteenpäin voimme ottaa kaiken irti itsenäisyydestämme ja alkaa vihdoin sopeutua yhteen taloudelliseen ilmastoon, Rousi sanoo.

?Meillä on strip tease -meininki?

Taiteellisen johtajan päässä jo vuosia muhineet ohjelmistoideatkin ovat muutoksen myötä saaneet tuulta siipiensä alle. Nykytilassaan festivaali on Rousin mielestä kypsä jopa rock-musiikille. Uuden Jaakko Salovaara -sarjan puitteissa esiintyy muiden muassa Apocalyptica-yhtye.

– Ehkä sarja symboloi sitä, että rockin taso Suomessa on noussut räjähdysmäisesti. Siitä on tullut omaperäistä ja siksi myös kansainvälisesti kiinnostavaa. Se on mittapuumme muussakin ohjelmistossa, hän kertoo.

– Uudistua täytyy joka vuosi, joskaan ei kertarysäyksellä. Meillä on täällä semmoinen strip tease -meininki, eli emme heti näytä kaikkea mitä voimme tehdä.

Rousi haluaa korostaa, ettei Turun musiikkijuhlilla ole paineita tai halua siirtyä viihteen puolelle. Tapahtuman pitää edelleen profiloitua merkittävien orkesterivierailujen, vanhan musiikin konserttien ja kamarimusiikki-iltojen sekä Turun linnan kaltaisten esiintymispaikkojen turvin.

– Perinteinen konserttiyleisö ei ole hylännyt meitä, ja se on tärkein yleisömme. En tohtisi mennä heidän eteensä kertomaan, että olemme supistaneet klassisen musiikin tarjontaa.

Turun musiikkijuhlat on Helsingin juhlaviikkojen ohella Suomen suurin klassista musiikkia tarjoava kaupunkifestivaali. Juhlien budjetti on 3,5 miljoonaa, josta Turun kaupungin osuus on 1,7 miljoonaa markkaa. Juhlia ovat tukeneet myös opetusministeriö 310 000 markalla sekä Valtion säveltaidetoimikunta.

Takavuosien yhteistyökumppanimme ovat Rousin mukaan pysyneet juhlille uskollisena. Heidän osuudekseen budjetista hän arvioi 20 prosenttia.

Turun musiikkijuhlat 10.–19. elokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?