200105392 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Legon neljäs huvipuisto nousee Baijeriin

Julkaistu: 30.10.2001 1:51

Lelujätti Lego ei ole antanut viime vuoden tappion hidastaa investointejaan. Yhtiön neljännen ja tähän mennessä suurimman Legolandin työmaalla Baijerissa käy kova vilske, sillä aikataulua on nopeutettu. Vajaan 200 miljoonan euron arvoisen puiston pitäisi olla valmis ensi vuoden toukokuussa.

Tanskalaisyhtiön strategiaan kuuluu nykyisin avata uusi huvipuisto joka kolmas vuosi. Viimeksi vuorossa oli kalifornialainen Carlsbad 1999 ja sitä ennen englantilainen Windsor 1996. Suomalaisille tutuin Legoland yhtiön kotikaupungissa Billundissa on ollut olemassa jo kolmisenkymmentä vuotta. Seuraava kohde on todennäköisesti jossain päin Aasiaa.

Günzburgin pikkukaupungissa sijaitseva työmaa ja toissa viikolla avattu Preview Center vetivät jo ensimmäisenä yleisölle avoimena viikonloppunaan pääsymaksusta huolimatta 7 000 kävijää.

– Saksalaiset haluavat nähdä, miten kaikki syntyy, selittää puiston toimitusjohtaja John Jakobsen. Muutama paikallinen innostui jopa ostamaan heti 555 euron arvoisen elinikäisen pääsylipun.

Saksa kuuluu Legon parhaisiin markkina-alueisiin: keskivertotenavalla on laskettu olevan 64 pakkauksen verran palikoita. Billundin Legolandissa käy vuosittain 300 000–400 000 pohjoissaksalaista.

Günzburg on kahden–kolmen tunnin ajomatkan päässä muun muassa Münchenistä, Frankfurtista, Zürichistä ja Innsbruckista, ja kävijöitä odotetaan ensimmäisenä vuonna 1,2 miljoonaa. Seuraavina vuosina puisto avataan aikaisemmin keväällä, ja kävijämäärien pitäisi kasvaa puoleentoista–kahteen miljoonaan vuodessa.

Metsän rajaamalle 64 hehtaarin alueelle nousevat kaikki suosituiksi osoittautuneet huvitukset liikennekoulusta keskiaikaiseen linnaan ja minimaahan, jota täydennetään muun muassa Münchenin lentokentän, Hampurin sataman sekä Berliinin ja Frankfurtin keskustojen pienoismalleilla.

Uusia vetonauloja ovat aikaisempia huomattavasti suurempi vesiseikkailu ja 4D-elokuvateatteri, jossa efekteinä ovat myös vesi, lämpö, ilmavirtaukset tai tuoksut. Alueella voi myös tutustua palikoiden tuotantoon oikeasti toimivassa tehtaassa ja tietysti shoppailla yhtiön kaikkien aikojen suurimmassa myymälässä.

Legolandille oma moottoritieliittymä

Legolandien kävijöistä 95 prosenttia tulee perheen kesken omalla autolla tai ryhmänä bussilla, eikä osuus automaa-Saksassa siitä ainakaan pienene. Günzburg sijaitse melkein kahden maata pysty- ja poikkisuuntaan halkovan autobaanan risteyksessä, ja Legolandille valmistuu kokonaan oma moottoritieliittymä.

Alue on muutenkin otollinen, sillä lähiseudulla ei vielä ole suuren luokan huvipuistoja. Lapsiperheille lähellä on kuitenkin tarjolla peliyhtiö Ravensburgin pelimaa etelämpänä, ja pohjoisempana Playmobil rakentaa omaa Fun Parkiaan Nürnbergin lähelle.

Jakobsen kertoo Legon suunnittelevan myös lomakylän ja myöhemmin ehkä myös hotellin rakentamista. Baijerin länsi- ja Baden-Württembergin itälaidalla asuvat svaabit ovat maan työteliäintä ja yrittävintä kansaa, mutta eivät ole panostaneet matkailuun naapureidensa tavoin. Alueen yöpaikat on suunniteltu liikematkalaisille, ja tilavia hotellihuoneita on vaikea löytää.

Günzburgin kaupunginjohtajalle huvipuisto on iloinen asia muutenkin kuin kävijä- ja rahavirtojen kannalta. Jo pieni ympärivuotinen henkilökunta riitti nostamaan kaupungin asukasluvun 20 000 paremmalle puolelle ja kaupunginjohtajan saman tien tuntuvasti parempaan palkkaluokkaan.

Tuoreimmat osastosta