Pääministeri Lipponen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan kangertelu oli yllätys

Maailmantaloudessa, etenkin Yhdysvalloissa poikkeuksellisen pitkään jatkunut voimakkaan kasvun kausi näyttää tällä erää päättyneen, arvioi pääministeri Paavo Lipponen SDP:n eduskuntaryhmän kokouksessa Jyväskylässä maanantaina.

6.8.2001 18:16

Puheessaan myös talouskysymyksiä arvioinut Lipponen totesi, että Yhdysvaltojen kasvun taittuminen oli odotettavissa, mutta Euroopan talouden kangertelu on monelle yllätys.

-Nyt kysytään, onko käsillä lyhyt notkahdus vai useamman vuoden mittainen hitaan kasvun vaihe. Kukaan ei kykene antamaan varmaa vastausta.

Uuden informaatioteknologian käyttöönotto on pääministerin mukaan nostanut tuottavuutta ja siten laajentanut kasvun rajoja.

-Nopeiden ja jatkuvien voittojen toivossa alan osakkeisiin on sijoitettu valtavasti ja ala on lopulta ajautunut yli-investointeihin. Umts-lisensseistä maksettiin mielettömiä summia.

Aikaa tarvitaan

Pääministeri huomautti, että Yhdysvaltojen talouden tasapainottomuuden korjaaminen ja it-alan sopeutuminen kestää aikansa. Hänen mukaansa uusi teknologia on vasta sovellutuksensa alkuvaiheessa.

Lipponen kertoi puoluetovereilleen, että maailmantalouden kasvumahdollisuudet ovat hyvät.

-Paljon riippuu harjoitettavasta talouspolitiikasta. Toipuuko Japani? Purevatko USA:n keskuspankin koronalennukset ja G.W. Bushin veroalennukset? Euroopassa keskuspankki EKP pitää kiinni inflaatiotavoitteestaan. Inflaation hidastuminen euroalueelle alle kahden prosentin on kuitenkin jo näköpiirissä, joten korko tulee ennen pitkää alemmaksi, Lipponen vakuutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?