200109578 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Buzz mainostaa varovasti Suomessa

Julkaistu: 30.10.2001 2:58

Halpalentoyhtiö Buzz on suomalaisessa mainonnassaan ottanut onkeensa Britannian mainosviranomaisten huomautuksen, jossa yhtiötä kritisoitiin edullisimpien hintalupaustensa pettämisestä.

Yhtiö mainostaa nyt ensi talveksi Helsingin ja Lontoon Stanstedin välillä matkustaville asiakkailleen yli 5 000 paikkaa 599 markalla. Paikkojen määrän se tekee selväksi tiedotteissaan.

Britanniassa Advertising Standards Authority pakotti yhtiön tällä viikolla siistimään hintamainontaansa. Buzz oli mainostanut kuljettavansa asiakkaita Euroopan kaupunkeihin 50 punnalla (noin 500 markalla) per suunta.

Näitä halpoja lippuja oli kuitenkin tarjolla joillakin lennoilla vain parille prosentille matkustajista.

Esimerkiksi Montpellierin lennoilla vain kolmessa koneessa kaikkiaan 15:sta oli useammalle kuin kymmenesosalle matkustajista halpalippuja tarjolla. Edullisimmissakin koneissa niitä oli vain 22 prosenttia.

Syyskuu jo kallis, joulukuu halpa

Suomessa yhtiö ryhtyi tällä viikolla markkinoimaan talven lentoja Lontoon Stanstediin 599 markalla, jos varaukset tehdään internetissä. Mitä nopeammin matkansa varaa, sitä varmemmin edullisen lipun saa, yhtiö lupaa. Halpojen lentojen osuutta kaikista matkoista yhtiö ei mainonnassaan täsmennä, mutta tarjousajan pituudesta riippuen se lienee parinkymmenen prosentin luokkaa.

Vuodenvaihteen jälkeen 599 markkaa muuttuu pyöreäksi sadaksi euroksi, ellei yhtiö päädy halvemmalta kuulostavaan, mutta vain kuusi markkaa edullisempaan 99 euroon.

Pikatesti Buzzin kotisivuilla osoittaa, että ihan lähipäivinä halvoille lennoille ei pääse. Syyskuuksi koemielessä tehdyssä tilauksessa vain yksi lentovaihtoehto kuukauden puolivälissä tuo mahdollisuuden lentää halvimmalla hinnalla. Se osuu keskelle viikkoa torstaipäivään ja paluulentoon Stanstedistä Helsinkiin. Pääsääntöisesti syyskuun yhdensuuntaiset hinnat näyttävät olevan joko 699 markkaa tai peräti 899 markkaa.

Lokakuun puolivälissä useimmille lennoille näyttää vielä löytyvän edullisimman kategorian lippuja. Vähänkään joustavalla asiakkaalla ei pitäisi olla vaikeuksia saada edullista Lontoon matkaa. Joulukuuksi tehtyyn koetilaukseen tulee tarjolle pelkästään halvimpia pilettejä.

Tuoreimmat osastosta