200101391 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elintarviketeollisuus kiittää lämmintä kesää

Julkaistu: 28.10.2001 15:45

Tänä vuonna suomalaiset elintarvikealan osakkeet ovat toimineet kurssien vuoristorataa tasapainottavana tekijänä kuten niiden oppien mukaan kuuluukin. Ihmiset syövät ja juovat myös taantuman aikana, joten elintarviketeollisuuden odotetaan yleensä pärjäävän kohtuullisesti erilaisten suhdanteiden yli. Toisinaan muiden osakkeiden hintojen laskiessa turvasatamatoimialojen osakekurssit nousevat myös kysyntävetoisesti sijoittajien etsiessä vaihtoehtoisia sijoituskohteita.

Myös elintarviketeollisuuden osakkeet laskivat alkuvuonna, mutta huhtikuussa tullut nousukäänne on ollut pysyvämpi kuin esimerkiksi teknologiaosakkeissa.

Elintarviketeollisuus ei kuitenkaan pitkällä aikavälillä ole Suomessa ollut erityisen hyvä turvasatamatoimiala, koska Venäjän markkinat ovat vaikuttaneet alan tulokseen ja kasvunäkymiin huomattavasti.

Hexin toimialaindeksillä mitattuna Helsingin pörssin elintarviketeollisuuden osakekurssit ovat yhä noin 50 prosenttia alempana kuin vuoden 1998 kesällä ennen Venäjän markkinoiden romahdusta. Muutenkin suomalaisten elintarvikeyhtiöiden kurssivaihtelut ovat olleet suuria ja kurssit ovat voineet kehittyä täysin vastakkaiseen suuntaan kuin toimialalla esimerkiksi Euroopassa.

Kevään ja kesän aikana Venäjän markkinoiden suhteellinen vakaus on elvyttänyt osakekursseja nopeasti. Helsingin pörssin elintarviketeollisuusindeksi on kehittynyt tänä vuonna paremmin kuin vastaavat eurooppalaiset toimialaindeksit. Suomalainen teollisuus on päässyt vähemmällä eläintautien aiheuttamasta kohusta kuin eurooppalaiset isosiskot. Esimerkiksi viime vuonna suomalaisten elintarviketeollisuuden yritysten osakkeet halpenivat, vaikka toimiala oli Euroopassa nousussa.

Poikkeamat kansainvälisiin vertailuindekseihin eivät ole mikään ihme. Helsingin pörssissä elintarviketoimiala on käytännössä Hartwall ja Huhtamäki, jotka kattavat yhdessä lähes 80 prosenttia toimialan pörssiarvosta ja vaihdosta. Lisäksi Huhtamäki valmistaa elintarvikepakkauksia eikä elintarvikkeita. Tämä on yksi esimerkki siitä, ettei Helsingin pörssistä oikeastaan hahmotu kovin montaa luontevaa toimialakokonaisuutta.

Hartwallin osakkeen kesänousu ei ole poikkeuksellinen ilmiö. Kohtuullisten tai erinomaisten terassikelien varmistuminen vaikuttaa virvoitusjuomayhtiön vuositulokseen voimakkaasti. Tästä syystä kurssikäyrissä näkyy myös parin kesäkuisen kylmemmän viikon vaikutus. Hartwallilla heinäkuun nousu on hyvän Venäjän menekin vuoksi ollut parempaa kuin esimerkiksi Olvilla. Yhtiön osakkeen arvostukseen vaikuttavat elintarvikeyhtiölle poikkeuksellisen suuret kasvuodotukset, joten osakkeen hinta voi vaihdella voimakkaasti.

Myös Huhtamäen osakekurssi on noussut jonkin verran. Sijoittajien luottamus on vähitellen palaamassa yhtiöön, joka on ilmoittanut löytäneensä pakkausteollisuudesta oman alansa lukuisten yrityskauppojen jälkeen. Kurssikehitykseen ont vaikuttanut lisäksi alkuvuoden tulosparannus.

Myös markkina-arvoltaan pienemmistä yrityksistä Atrian ja HK Ruokatalon kurssit ovat olleet tänä vuonna pääosin nousussa, mutta Raision osake on jatkanut alakuloista laskuaan.

Tuoreimmat osastosta