2001011437 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltalaiskuluttajat saavat nyt ristiriitaisia talousviestejä

Julkaistu: 30.10.2001 3:26

Koron- ja veronalennukset auttavat, mutta työttömyys pahenee ja pörssi on epävakaa

Yhdysvaltalaisten kuluttajien luottamus maansa taloutta kohtaan heilahti heinäkuussa hieman kesäkuun arvoa alemmaksi. Vaikka maan elvyttävä talouspolitiikka koronalennuksineen ja veronkevennyksineen luo kuluttajiin uskoa paremmista päivistä, makrotalouden luvut lisäävät kuluttajien epävarmuutta.

Eilen julkistettu kuluttajien luottamusindeksi laski heinäkuussa kesäkuun tarkistetusta 118,9 pisteestä 116,5 pisteeseen. Indeksi on kuitenkin edelleen korkeammalla kuin helmikuussa, jolloin se oli 109,2 pistettä eli alimmillaan sitten lokakuun 1996.

Kuluttajien luottamusta talouteen mittaava indeksi on Yhdysvalloissa tärkeä, sillä se ennustaa talouteen vahvasti vaikuttavan yksityisen kulutuksen määrää.

Eilen julkistettiin myös tilastot Yhdysvaltojen yksityisestä kulutuksesta ja yksityisistä tuloista. Molemmat kasvoivat analyytikkoennusteita enemmän. Yksityinen kulutus kasvoi 0,4 prosenttia ja yksityiset tulot 0,3 prosenttia.

– Kuluttajien luottamus ei ole taipunut niin paljon kuin makrotalouden luvuista voisi päätellä. Amerikkalaiset kuluttajat ovat mielestäni edelleen odottavalla kannalla. Vuoden alusta lähtien kuluttajien luottamusindeksi onkin heilunut samalla tasolla. Koronlaskut ja veronkevennykset eivät vielä ole saaneet aikaan elpymistä, mutta heinäkuun alentunut indeksiluku ei myöskään osoita talouden uutta käännettä alaspäin, toteaa Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen.

Työmarkkinoidenkireys uhkana

Yhdysvaltalaisten kuluttajien luottamus maan taloutta kohtaan heikkeni viime vuoden lopulla roimasti. Luottamuksen katoon vaikuttaneet makrotalouden luvut ovat edelleen laskukierteessä. Työpaikkojen määrä on vähentynyt, osakkeiden hinnat ovat alentuneet ja talouskasvu on hidastunut. Viime viikolla julkistettu Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvoi vuoden toisella neljänneksellä alustavien tietojen mukaan vain 0,7 prosentin vuosivauhtia.

Yksi suurimmista kuluttajien luottamusta nakertavista uhista tulee kiristyviltä työmarkkinoilta, vaikka työttömyysaste on edelleen hyvin alhainen. Työttömyys nousi Yhdysvalloissa kesäkuussa 4,5 prosenttiin.

Ekonomistit arvioivat työttömyyden kohoavan viiteen prosenttiin tämän vuoden loppuun mennessä. Tilannetta parantaa kuitenkin aggressiivinen talouselvytys.

Yhdysvaltojen keskuspankki on laskenut ohjauskorkoa joulukuusta lähtien kuusi kertaa, ja pankkien välisten yliyönlainojen korko on madaltunut 6,5 prosentista 3,75 prosenttiin.

Uutta koronlaskua on ennakoitu jälleen elokuulle.

?Piristyminen tapahtuuvuodenvaihteessa?

Toiveet siitä, että elvyttäminen alkaisi tehota Yhdysvaltojen talouteen, lisäävät ekonomistien, poliitikoiden ja yritysten uskoa maan talouden piristymiseen loppuvuonna.

Suomalaisekonomistit ovat pääsääntöisesti olleet melko varovaisia Yhdysvaltojen taloustilannetta ennustaessaan.

Sammon pääekonomisti Tarja Heinonen muistuttaa, että Suomessa on uskottu enemmän niin sanottuun u-malliin kuin v-malliin Yhdysvaltain talouden käännettä ennustaessa.

V-mallin mukaan talouden toipuminen olisi nopeaa, koska teknologiainvestointien liikkeellelähtö tapahtuisi perinteisiä investointeja vauhdikkaammin. U-mallissa puolestaan uskotaan, että investoinnit eivät käynnistyi nopeasti ja talouskasvu lähtee vasta kuukausien viiveellä nousuun.

Heinonen ennustaakin, että Yhdysvaltojen talous piristyy vasta vuodenvaihteessa tai alkuvuodesta 2002.

– Talouden kasvuvauhti jää sen jälkeen hitaammaksi, koska yksityinen sektori on edelleen varovainen. Investoinnit eivät myöskään lähde liikkeelle räjähtäen, vaan yritykset pyrkivät käyttämään nykyistä laitekantaa tehokkaammin.

Heinonen pohjaa elpymisodotukset sekä amerikkalaisyritysten reaktioihin että talouspolitiikkaan.

Aktian Tyrväinen kertoo olevansa Yhdysvaltojen talouden suhteen sekä optimisti että pessimisti. Hänen mukaansa koronlaskut ja veropolitiikka vaikuttavat taloustilanteeseen.

– Heikkous taloudessa jatkuu, mutta uskon että vuodenvaihteessa tapahtuu piristyminen.

Tuoreimmat osastosta