20010922 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Luokituslaitos Moody´s alensi Argentiinan C-luokkaan

Julkaistu: 28.10.2001 23:45

Säästöohjelman viivästyminen pudotti luottokelpoisuutta

Kansainvälinen luottoluokituslaitos Moody?s Investor Service ilmoitti myöhään torstaina alentavansa Argentiinan luottokelpoisuudelle antamaansa luokitusta.

Laitos luokittelee Argentiinan luottoriskin tasolle Caa1, mikä on samaa tasoa kuin Moldovan ja Pakistanin luottoriski.

Moody´s on laskenut Argentiinan luokitusta jo kahdesti tässä kuussa maan kasautuvien maksuvaikeuksien vuoksi.

Luokituksen laskun suoranainen syy oli Argentiinan parlamentin ylähuoneen, Senaatin, torstainen päätös siirtää päätös maanhallituksen valmistamista menoleikkauksista ensi viikolle.

Hallitus valmisteli julkisia menoja, muun muassa palkkoja ja eläkkeitä, alentavan paketin lähes pakkotilanteessa, kun se joutui vaikeuksiin yrittäessään uusia erääntyvää lainaansa pari viikkoa sitten.

Argentiinan rahamarkkinoiden yön yli korko nousi yli 300 prosenttiin ja hallitus joutui turvautumaan huomattavan kalliiksi käyneeseen kolmen kuukauden rahoitukseen selvitäkseen erääntyvästä lainasta.

Argentiinan valtion verotulot ovat supistuneet voimakkaasti laman vuoksi ja sen selviytymistä veloistaan ilman devalvaatiota tai maksuhäiriötä pidetään erittäin epätodennäköisenä.

– Uusi luottoluokitus merkitsee, että olemme siirtyneet arvioimaan maksuhäiriöstä aiheutuvia vahinkoja maksuhäiriön todennäköisyyden sijasta, Moody?sin valtioriskejä arvioivan osaston johtaja Vincent Truglia arvioi uutistoimisto Bloombergille.

Velkapaperin arvolaski reippaasti

Argentiinan vuonna 2005 erääntyvän vaihtuvakorkoisen lainan arvo laski 6 prosenttia ja sen sijoittajalle tarjoama tuotto nousi 32 prosenttiin.

– Markkinat ovat jo päättäneet Argentiinan ajautuvan maksuhäiriöön ennemmin tai myöhemmin, Morgan Stanley Asset Management-omaisuudenhoitoyhtiön salkunhoitaja Amer Bisat arvioi.

– Hallituksen säästötoimet ja suunnitelma ovat olleet suurimmaksi osaksi väliaikaisia ja ohimeneviä. Maksuhäiriötä ja Argentiinan peson dollarikytkennän purkua ja devalvoitumista pidetään kaikkein todennäköisimpänä kehityksenä. kommentoi puolestaan Bankers Trust New Yorkin obligaatiokaupan pää David Rossmiller.

Tuoreimmat osastosta